Peake: VV by v situaci Béma a ODS vyvodily politickou odpovědnost

26.03.2012 18:31

Politickou scénou otřásly odposlechy telefonátů vlivného pražského lobbisty Romana Janouška a někdejšího primátora Pavla Béma. Otázky se množí: Odkud odposlechy pocházejí, kdo další v nich figuruje, kdo je pod největším tlakem? Odpovědět se na ně ve Dvaceti minutách Radiožurnálu pokusila místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake.

Peake: VV by v situaci Béma a ODS vyvodily politickou odpovědnost
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Podle Karolíny Peake by si v téhle chvíli měla každá politická ujasnit, jaký chce vyslat signál voličům. Zda strana umí vyvodit politickou odpovědnost, nebo ne. „Já bych na jeho místě z politiky odešla a Věci veřejné by v takovéto situaci politickou odpovědnost vyvodily,“ tvrdí Karolína Peake,“ říká místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí.

Odposlechy, které zveřejňuje deník Mf Dnes jsou podle Peake „z 50 procent směšné, ze 40 procent hloupé, z deseti procent prošetřeníhodné“.

Obsah odposlechu pak prý svědčí o mimořádném vlivu Romana Janouška na rozhodování pražského magistrátu. „Vliv sám o sobě nemusí být špatný, pokud není popíraný a pokud nikomu nepřináší prospěch,“ upozorňuje Peake. V případě dua Janoušek-Bém však byly porušeny obě podmínky.

Odposlechy se zároveň dávají do souvislosti se společností ABL. Podle Mf Dnes je měla bývalá Bártova bezpečnostní agentura od roku 2009. „Ten, kdo má odposlechy k dispozici, by je měl dát všechny na stůl, ne je dávkovat,“ upozorňuje Peake.

Pět let stará korupce se těžko dokazuje, obává se Peake

Vicepremiérka se vyjádřila i k tomu, odkud odposlechy pocházejí. „To, že zdrojem odposlechů je ABL, Vít Bárta popřel,“ říká Peake, která v tuto chvíli nemá jiné informace než z Mf Dnes

„Jsem přesvědčená, že zdrojem nejsou Věci veřejné,“ prohlašuje Peake, spojování zdroje odposlechů s ABL její straně prý nesvědčí a nejedná se tedy podle ní o kouřovou clonu, která by měla zastínit proces s Vítem Bártou.

Upozorňuje však, že Vít Bárta není ABL a že se mohlo stát, že odposlechy získal nějaký ze zaměstnanců agentury bez vědomí svého šéfa. Pro Karolínu Peake je tak v tuto chvíli zásadní, zda se může dostat ke zprávám BIS z doby, kdy byly odposlechy pořízeny.

„ Zajímalo by mě, zda tam informace o jednáních Romana Janouška s Pavlem Bémem byla, nebo nebyla,“ tvrdí Peake.

 K tomu, zda skutečně po prošetření obsahu odposlechů, je Peake skeptická. „Vyšetřit pět, deset let starou korupci, kde ani jeden z těch, kteří do toho byli zapletení, není ochoten svědčit proti tomu druhému, je velmi těžké,“ obává se Peake.

Kalousek nastavil škrt tak, aby se zbavil Dobeše

Co naopak poltická scéna očekávala, byla změna na postu minstra v resortu školství. Na uvolněné místo po Josefu Dobešovi jsou podle Peake tři možní kandidáti ze stranických řda: místopředsedkyně Dagmar Navrátilová, Milan Šťovíček, Karolína Peake pak tajně doufá v Kateřinu Klasnovou.

Novopečeného ministra však čeká hned zpočátku těžký oříšek „Budeme se bavit o požadavcích, které budeme klást na nového ministra,“ vzkazuje kandidátům Peake.

Peake je ráda, že ministerstvo financí slevilo ze svých požadavků na úspory v resortu. Podle vicepremiérky byla přemrštěná suma, kterou měl Dobeš ušetřit politickou pastí. „Škrt 4,5 mld byl vymyšlený tak, aby se škrtl Dobeš,“ je přesvědčená Peake, která si myslí, že se prostě kontroverzního ministra chtěla TOP 09 zbavit.

VV se nyní budou zabývat tím, zda je vůbec technicky možné 2,5 miliardy korun ušetřit. Odcházející ministr Dobeš řekl, že škrt je možný udělat buď u vysokých škol, nebo v platech učitelů.

Novopečený véčkařský ministr by přitom vzhledem k řadě problémů s čerpáním peněz z evropských fondů, měl být znám co nejdřív. Karolína Peake slíbila, že jeho jméno se občané dozvědí do deseti dnů, zároveň je přesvědčena, že ministerstvo může nějakou dobu fungovat dál samo o sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…