Pehe: Osud Bohuslava Sobotky? Důkaz bídy naší demokracie

21.07.2021 14:14

Expremiér Bohuslav Sobotka po 30 letech v tichosti odešel z ČSSD. Nezaplatil členské příspěvky. Podle politologa Jiřího Pehe Sobotkův osud ukazuje, jak bídně na tom je česká demokracie. Klade to za vinu Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi.

Pehe: Osud Bohuslava Sobotky? Důkaz bídy naší demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Politolog Jiří Pehe kroutí hlavou nad tím, jak politické strany v Česku nakládají se svými bývalými předsedy a premiéry. Podle politologa to vychází už z genetického základu ODS a ČSSD, který jim vložili do vínku jejich otcové zakladatelé Václav Klaus a Miloš Zeman. Pehe tím narážel na skutečnost, že jak Zeman tak Klaus po odchodu z čela svých stran na tyto partaje ostře útočili.

S dalšími předsedy, ať už to byl Mirek Topolánek, Petr Nečas, Jiří Paroubek nebo Bohuslav Sobotka, to šlo od desíti k pěti.

Podle Peheho to svědčí o malé vyspělosti české demokracie.

„Neschopnost zajistit bývalým stranickým předsedům důstojné postavení je dokladem slabé demokratické kultury u nás. Strany, které si říkají demokratické, nadále leckdy uplatňují v boji o moc bolševickou nesmiřitelnost a intriky. Jakousi vnitrostranickou kulturu v tomto ohledu nabízejí z „tradičních“ stran jen lidovci, ze stran novějších pak TOP 09 a Starostové a nezávislí. Přinejmenším v tom smyslu, že své bývalé předsedy neposlaly do „propadliště dějin“ – jakkoliv odchod Miroslava Kalouska z čela lidovců v roce 2006 nakonec vyústil i do jeho odchodu ze strany a založení TOP 09,“ konstatoval Pehe v textu pro Deník N.

Pohled na další strany, na to, že hnutí ANO stojí a padá s Andrejem Babišem, že hnutí Svoboda a přímá demokracie existuje jen pro zviditelnění Tomia Okamury a skutečnost, že Přísaha Roberta Šlachty v podstatě kopíruje Babišův a Okamurův model, podle Peheho neříká o české demokracii nic moc dobrého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…