Pehe: Zeman by měl ubrat plyn. Hlavně ve zbytečných střetech

25.05.2013 11:30

Prezident Miloš Zeman by měl „ubrat plyn“ a stanovit si priority, tvrdí politolog Jiří Pehe. Důvodem je již nyní náročná objektivní inventura jeho činů i výroků. Nelze se totiž vyhnout otázce, zda Zemanovo chaotické vršení silných výroků, politických i ekonomických návrhů a kontroverzí, jeho obrazu spíše neškodí.

Pehe: Zeman by měl ubrat plyn. Hlavně ve zbytečných střetech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle Peheho nasadil prezident Zeman po nástupu do funkce příliš vysoké tempo. Může se tak zdát, jako by Zeman během desetiletého pobytu stranou nejvyšší politiky nejen nasbíral příliš mnoho podnětů, ale také nahromadil rezervoár energie, kterou nyní potřebuje uvolnit. Celá řada jeho návrhů možná zbytečně zapadne proto, že je nový prezident řádně nečasuje a nevolí pro jejich prezentaci správná fóra. „Navíc je překrývá zbytečnými kontroverzemi, jako byla ta okolo jmenování Martina Putny profesorem,“ píše Pehe na blogu Aktuálně.cz.

Jedním z problémů Zemanova dosavadního působení je podle Peheho i skutečnost, že svoje výroky i návrhy na zlepšení toho či onoho vrší, aniž by rozlišoval mezi tím, co je v rámci jeho prezidentských kompetencí a tím co není.

Neokeynesiánství

„Zaštiťovat tuto nestrukturovanou smršť slovy, že přímo zvolený prezident má prý silnější mandát, možná přesvědčí ústavy neznalou část veřejnosti, ale nezanechá velký dojem na stranických politicích, kteří jediní mohou nakonec prezidentovy návrhy uskutečnit,“ píše postřeh na blogu. Pehe má za to, že by mnohem smysluplnější bylo, kdyby „levicový“ prezident inicioval pracovní schůzky s levicí s cílem přispět k ucelenému programu „neokeynesiánských“ opatření, která budou negovat současný neoliberální marasmus pro případ, že levice vyhraje volby.

Jinými slovy, méně by bylo více, míní Pehe a dodává: „Prezident by měl, řečeno lidově, „ubrat plyn“ a stanovit si priority“, protože stále více lidí může mít pocit, že veřejný prostor je zcela zahlcen výroky Zemana, aniž by kdo věděl, co přesně si z toho vybrat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…