Pehe o zemanovském převratu v ČSSD: Nadělal řadu politických bezdomovců

11.08.2013 15:39

Vývoj na české politické scéně v posledních dnech učinil z voličů liberální levice politické bezdomovce. Myslí si to politolog Jiří Pehe, který na svém blogu na serveru iDnes.cz uvedl, že tito voliči jen těžko nadále mohou volit ČSSD po úspěšném dobyvatelském nájezdu prezidenta Miloše Zemana a jeho spojenců.

Pehe o zemanovském převratu v ČSSD: Nadělal řadu politických bezdomovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Přestože předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i jeho spolupracovníci stále opakují, že jejich podpora pro vládu Jiřího Rusnoka byla jen taktickým manévrem, který se jim vyplatil, protože vedl k předčasným volbám, jen těžko podle politologa zakryjí, kam se reálně posunulo stranické těžiště moci. „A těžko zakryjí i odér oportunismu, který stál ČSSD už jednou, v roce 1948, její samotnou existenci,“ dodal Pehe.

Domnívá se, že kdyby šli už před časem do otevřeného střetu, možná by teď sice nebyli v ČSSD, kde už podle něj tak jako tak nemají budoucnost, ale možná ne úplně malá část středo-levého voličstva by nyní mohla volit novou levicově-liberální stranu, i s těmito lidmi v čele. „Teď tato část voličů nemá nikoho, a jejich hlasy nejspíš propadnou,“ upozornil.

Mladé voliče ČSSD neosloví

Pro velkou část levicových voličů přitom podle Peheho zůstane přirozenou volbou i zemanovská ČSSD, zejména prý coby protipól otřesné pravicové koalice z minulých let. „Mocná populistická levicová strana, která se po období nereálných pokusů o modernizaci opět obuje do ‚postkomunistických‘ bot a bude krýt záda vládě silné ruky na Hradě, může dokonce přilákat zpět ty voliče, kteří se od ČSSD odvrátili v časech jejích pokusů přiblížit se ideově i stylem svým sestrám v severní Evropě,“ očekává.

Pro mladé voliče a liberální střed už po „vyřízení symbolu stranické modernizace“ Jiřího Dienstbiera zůstalo dle politologových slov málo, co by je přitahovalo. A teď už prý nezbývá nic. „Pokusy o modernizaci ČSSD, včetně Dienstbierovy protikorupční rétoriky, přitom nebyly jen účelovým bojem o moc. Vycházely ze snahy rehabilitovat s pomocí idejí a jasného odklonu od kmotrovských praktik stranickou politiku, která se u nás dostala do vážné krize,“ myslí si Pehe.

Zachránit "bezdomovce" mohou lidovci

Takzvaný zemanovský skluz v ČSSD představuje podle Peheho návrat zpátky k technologii moci, tvrzený rádoby osvíceným autoritářstvím na Hradě, a nepochybně uspěje v kontrastu s katastrofálním působením pravicových vlád. Avšak pouze dočasně. „Vážně hrozí, že až i tato vypočítavá politika ztroskotá na mělčinách klientelismu, kam se při pohledu na první kroky Zemanových mužů v Rusnokově vládě a dosavadní politiku pragmatických hejtmanů ČSSD neodvratně řítí, bude liberální demokracie u nás už definitivně v troskách,“ varuje.

Východiskem by se pro tyto voliče mohli stát lidovci, avšak dle Peheho pouze tehdy, uberou-li ze své účelové antikomunistické hysterie a prvoplánového nadšení pro církevní restituce. A coby strana s letitou tradicí a zakotvením ve srozumitelných hodnotách by se museli jasně nabídnout jako středová protiváha k autoritářským a neústavním tendencím zemanovské levice i k dosavadním asociálním praktikám pravice,“ dodal. Ale bohužel prý není jisté, že se svým současným a nevýrazným vedením toto mohou lidovci dokázat.


 

reklama

autor: nem

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …