Pekarová Adamová: Myslím, že diktátor Putin bude jednou opravdu sedět. Zvládneme to, když budeme chtít

11.03.2022 15:35

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je namístě se snažit pomoct co nejvíce lidem, kteří prchají z Ukrajiny. Sněmovna tak dnes zrychleně projedná podmínky udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Hovořila o tom v pořadu radiozet.cz.

Pekarová Adamová: Myslím, že diktátor Putin bude jednou opravdu sedět. Zvládneme to, když budeme chtít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Jsou to tři zákony, například z oblasti školství, kdy se řeší to, aby děti, které sem přicházejí a kterých je většina mezi těmi uprchlíky, měly co nejdříve přístup ke vzdělání a byly tedy vyřešeny spíše takové ty technické překážky všem těm záležitostem, a to včetně přijímacích zkoušek třeba na střední školy, kde se tam termín, který je už běžně stanoven, o něco pro ně posouvá tak, aby bylo více času toto vše zvládnout, ale řeší se i vysokoškolští studenti a další, u těch vysokoškolských se jedná třeba i o udělování takzvaných humanitárních stipendií,“ zmínila k Lex Ukrajina Pekarová Adamová.

Zmínila i další oblast vnitra. „To řeší všechny otázky, které se týkají poskytování víz, azylů a podobně, takže toto je spíše taková technická norma, která se má přizpůsobovat, nebo která má přizpůsobovat ta naše pravidla tomu, že přichází naráz desetistice, ne-li statisíce lidí. A poslední zákon, který je tam zmíněný, nebo který je z té třetí dílny, je z Ministerstva práce a sociálních věcí a týká se jak té sociální dávky pomoci, tak celé řady další pomoci včetně zdravotní péče,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Měli bychom si uvědomit, že jenom pár set kilometrů od nás jsou bombardovány školy. Dnes jsem četla, že 280 ukrajinských škol bylo bombardováno Ruskem, bombardovány nemocnice včetně porodnic a dějí se tam opravdu zvěrstva, myslím, že diktátor Putin bude jednou opravdu sedět, ale teď v tuhle chvíli je potřeba těmto lidem, kteří sem prchají, pomoci. A myslím si, že je namístě se nebavit o nějakém čísle, ale snažit se pomoci jako Evropa,“ zdůraznila Pekarová Adamová důvod pomáhání. Podle jejích slov je tato situace bezprecedentní a taková od druhé světové války nebyla. „Když budeme jenom trochu chtít, zvládneme to,“ dodala a poděkovala občanům za solidaritu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…