Pekarová: Udělám všechno, aby Babiš už nebyl v žádné vládě

23.05.2023 9:20 | Ze sítí

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) upozornila, že otázka nulové daně na tichá vína stále není uzavřena. V obecné rovině má za to, že pětikoalice přijetím úporného balíčku plní svůj základní slib o stabilizaci veřejných financí. Tam podle Pekarové Adamové hnutí ANO založilo požár a koalice ho teď ze všech sil hasí. Proto je podle vlastních slov odhodlaná udělat vše pro to, aby se Andrej Babiš (ANO) už nikdy nevrátil do vlády.

Pekarová: Udělám všechno, aby Babiš už nebyl v žádné vládě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová poskytla rozhovor MF Dnes. Zdůraznila, že nejen ve vládním konsolidačním balíčku vláda pětikoalice plní své sliby a staví české veřejné finance opět na nohy. Bude hasit požár, který založily předcházející vlády ANO a ČSSD.

„Společně zdárně projdeme i dalšími krizemi. Co se týče sazeb DPH, rušíme obrovský chaos, který v nich nyní panuje, například tři sazby u piva. Jak mluvím s podnikateli v regionech, tak jim největší starost dělá byrokracie, a právě ten chaos, který je nyní v daních. A nikoliv to, jestli je nižší sazba 10 nebo 12 procent. … Takže přicházíme s řešením, jinak by ten požár mohl v budoucnu spálit úplně všechno. Pokud bychom se dostali do bankrotu, tak by nás čekaly stejně bolestivé reformy, kterými museli v minulosti projít Řekové. A ti sahali na platy a důchody, které museli snížit o desítky procent,“ zdůraznila Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Andrej Babiš si podle ní jako premiér vedl tak špatně, že je osobnbě odhodlána udělat vše pro to, aby se do politického vedenmí země už nikdy nevrátil.

„Osobně udělám všechno pro to, aby Andrej Babiš už v žádné vládě nikdy nebyl,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

 

Český stát podle Pekarové v konsolidačním balíčku šetřil ze dvou třetin na sobě, na českých dotacích i na platech státních zaměstnanců. Každá z pěti vládních stran prý vstupovala do jednání o konsolidačním balíčku s určitými představami a všechny strany musely dojít k finálnímu kompromisu.  

Přesto je připravena dohodnutý kompromis nabourat ve věci zdanění tichého, tedy nešumivého vína.

„Spotřební daň na víno by měla existovat. Neměla by být nulová jako v současnosti. Ale musí to být nastavené tak, aby to nepoškozovalo nejmenší a střední vinaře. Spíše bychom se soustředili na vína, která jsou z dovozu. V těchto intencích jsme se o tom při vyjednávání balíčku bavili. Vinaři pak reagovali spíše na obrysy samotné diskuse než na její konkrétní obsah, protože ten nemohli znát. My jsme to s nikým do detailu neřešili, než jsme se dohodli na finální podobě balíčku,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Balíček byl podle ní připraven tak, aby fatálně nezasáhl žádnou ze skupin, kterých se dotkne, ale aby zároveň bylo jasné, že se na záchraně veřejných financí musí jistým dílem podílet všichni, včetně velkých firem, kterým se daně zvýší o 2 procenta.

„Balíček se dotkne všech, nikoho fatálně, ale fatální pro všechny by bylo, pokud bychom neřešili stav veřejných financí, jak navrhuje opozice,“ shrnula stanovisko opozice Markéta Pekarová Adamová. „Odbory mě nepřekvapují, mimochodem, s čísly kouzlí tak, že by jim to záviděl i David Copperfield. Je těžké pak s nimi debatovat, když neuznávají ani fakta,“ dodala po chvilce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ne, že bych toužila po návratu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusemamcaRBK , 23.05.2023 9:36:06
Babiše do vlády, ale je nutné, aby se tato osoba Pekarová už nikdy nedostala do vlády. Něco tak šíleného nás už, doufám, nepotká.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…