Pekarová odvolila ve Vídni. Přitom pohrozila kvůli korespondenční volbě

13.01.2023 19:44 | Ze sítí

V aktuálně probíhajících prezidentských volbách již hlasovali mnozí nejvyšší ústavní činitelé i předsedové sněmovních politických stran. Zatímco současný prezident Miloš Zeman po svém odvolení odkázal na slova exprezidenta Václava Havla, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) prozradila, že ji „svrběla ruka“, ale nakonec nehlasovala pro kandidáta SPD Jaroslava Baštu. Krátce předtím se nechala zvěčnit na sedačce Tomáše Garrigua Masaryka.

Pekarová odvolila ve Vídni. Přitom pohrozila kvůli korespondenční volbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš volí

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Prezident Miloš Zeman volbu svého nástupce učinil již před půl třetí odpoledne v Lánech a po odvolení vyzval české občany, aby šli volit. A citoval též slova prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Řekl, že příští prezident by dle něj „měl mít velké politické zkušenosti, protože člověk, který v politice prakticky začíná a tyto zkušenosti nemá, je rizikem pro všechny občany, ale také sám pro sebe“.

„Když nemá zkušenosti, tak sice přinese něco zajímavého a nového, ale jenom ve stejném smyslu, jako v matematice existují záporná čísla a my potřebujeme spíše čísla kladná,“ řekl prezident Zeman dle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.



Následně pronesl přání, aby jeho následovník nebyl jen „automatem na podpisy“. „Samozřejmě bych si přál, aby ten, kdo po mně přijde, nebyl, řečeno slovy Václava Havla, automat na podpisy, aby to nebyl jenom ceremoniář, který každému uhne a každému vyhoví, a aby to byl aktivní politik, který dokáže prosadit svůj názor,“ uvedl prezident Zeman.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil sdělil, koho lístek si za plentou ve volební místnosti vložil do obálky. „Právě jsem tam Pavla Fischera hodil,“ odtajnil a sdílel fotografii svého aktu volby.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) volila oproti ostatním nejvyšším činitelům mimo Českou republiku, a to ve Vídni, kde předtím jednala s předsedou dolní komory rakouského parlamentu Wolfgangem Sobotkou.

Po vhození hlasovacího lístku do volební urny se také písemně vyjádřila, a to na téma korespondenčních voleb. „Odvolila jsem ve Vídni spolu s českými občany, kteří zde žijí. Jedna z mých osobních priorit je prosadit korespondenční volbu (i kdybychom měli být v PS týden v kuse) a usnadnit tak všem voličům uplatnění občanského práva,“ napsala Pekarová Adamová.

Dodala, že ji „svrběla ruka“, ale nakonec se – alespoň dle toho, co tvrdí na sociálních sítích – kandidát SPD Jaroslav Bašta musí obejít bez její podpory. „Pan Bašta to nakonec nebyl,“ tvrdí totiž Pekarová, jež dříve v tomto týdnu glosovala, že ji mělo zklamat šíření příspěvku o její podpoře expremiéra Babiše a tak musí své rozhodnutí „ změnit“ a „svou podporu vyjádřit panu Baštovi“.

Krátce před svým odvolením zaujala místo prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „Sedačka s číslem 365, na které jako poslanec Říšské rady sedával Tomáš Garrigue Masaryk,“ sdílela fotografii.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) v prezidentské volbě odvolil jako jeden z prvních prezidentských kandidátů. „Máme tady vládní koalici. Pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu a jsou tady tři provládní kandidáti – paní Nerudová, pan Pavel a pan Fischer. Já jsem byl nominován za hnutí ANO a myslíme si, že na Hradě by měl být někdo jiný, než podporuje vláda,“ řekl poté, co odvolil společně se svojí rodinou. 

Premiér Petr Fiala se pak po sdílení své fotografie z volební místnosti českých občanů dotázal, zdali už také dorazili k volebním urnám hned v první den. „Já mám odvoleno. A co vy?“ ptal se.

Pirátský předseda Ivan Bartoš také apeloval, ať lidé k volbám jdou. „Myslete na lepší Českou republiku a na vztahy v ní a dojděte k volbám. Nejen dneska nebo zítra, ale i za čtrnáct dní. Volte ty, kteří sdílí demokratickou představu, a ne ty, kteří jdou za každou cenu proti ní. Nic jiného si nepřeju a nic jiného ani nežádám,“ sdílel.

A šéf STAN Rakušan se při příležitosti voleb značně obul do současné hlavy státu a tvrdil, že „hodně občanů mělo mnoho let pocit, že na Hradě nemá prezidenta, ale jen člověka, za kterého se stydí“.

„Nebudu radit, komu dát svůj hlas, to víte sami nejlépe. Jen vám popřeju šťastnou ruku, ať dalších 5 let nestrávíme s rukama v dlaních a odpočítáváním dnů do další volby,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…