Peksa se setká s dalajlámou. Chce nadále bojovat za práva Tibeťanů

07.03.2023 20:50

Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti) povede delegaci europoslanců při návštěvě dalajlamy a se svými kolegy z europarlamentu se také setká s vysokými představiteli Tibetské exilové vlády. „Chci nadále bojovat za práva Tibeťanů,“ uvedl. Navštíví zde také muzeum a knihovnu Tibetu, školu Tibetského dětského tábora a bude mít možnost promluvit si se zástupci místních organizací.

Peksa se setká s dalajlámou. Chce nadále bojovat za práva Tibeťanů
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Zlatým hřebem návštěvy bude audience u Jeho Svatosti dalajlamy. Následně se zúčastní připomenutí 63. výročí Tibetského národního povstání. „Je důležité podporovat Tibetskou exilovou vládu a obyvatele Tibetu v boji za větší autonomii a lidská práva. Jako předseda Zájmové skupiny pro Tibet v Evropském parlamentu je mým posláním vystupovat jako hlas Tibeťanů na mezinárodní scéně,“ říká Mikuláš Peksa, předseda Zájmové skupiny pro Tibet v Evropském parlamentu.

Během třídenního výjezdu, který se uskuteční od 8. do 11. března, bude příležitostí seznámit se s tibetskými obyvateli v exilu a vyjádřit svou podporu Tibetské exilové vládě a jejímu úsilí o svobodu a práva pro Tibeťany. „Setkání s Jeho Svatostí dalajlamou je pro nás mimořádně důležité. Vím, jak významný je tento okamžik pro podporu Tibetského národa, který čelí dlouhodobému útlaku od čínské vlády,“ uvedl Peksa. Dalajlama od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii.

 „Je nezbytné, aby Evropa stála při Tibetském národu a zvedala povědomí o problémech, kterým čelí. Chci nadále bojovat za práva Tibeťanů a podporovat jejich nárok na sebeurčení,“ dodal pirátský europoslanec Peksa, který tak navazuje na své předchozí členství v české Parlamentní skupině přátel Tibetu při Poslanecké sněmovně ČR, u jejíhož zrodu stáli Piráti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…