Pelikán to schytal od státního zástupce: Taková slova vůbec nesmí vyslovit

24.08.2017 18:47

Ondřej Šťastný, státní zástupce a mluvčí Unie státních zástupců, se pořádně obul do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který prý říká věci, jaké by ministr spravedlnosti demokratické země vůbec neměl vyslovit.

Pelikán to schytal od státního zástupce: Taková slova vůbec nesmí vyslovit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán poskytl rozhovor časopisu Respekt, ve kterém zkritizoval policii za to, že dva měsíce před volbami sepsala žádost Poslanecké sněmovně na vydání poslance a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Podle člena vlády to  byl zbytečný krok, protože Babiš bude s vysokou pravděpodobností znovu zvolen poslancem a policie bude muset o vydání politika k trestnímu stíhání žádat znovu. Podle Šťastného byly Pelikánovy výroky absolutně nevhodné.

„To jsou slova, která by z úst ministra spravedlnosti České republiky nikdy neměla zaznít. Ministr spravedlnosti je jedním z vrcholných představitelů výkonné moci a každé takovéhle prohlášení, nadto prohlášení bez jakýchkoli důkazů, bez znalosti spisu, tu věc obrovsky politizuje. A státní zastupitelství ani policie nemají být politizovány, ty mají postupovat striktně podle zákona,“ udeřil host na ministra. 

Podle Šťastného jsou zásadní fakta a ta podle jeho názoru ukazují, že policisté pod dozorem státních zástupců konají tak, jak mají a nepodléhají žádným politickým tlakům. Police se zkrátka rozhodla zahájit trestní stíhání nyní. „Já se domnívám, že neexistuje žádná ‚vhodná‘ doba ke stíhání nějakého politika,“ poznamenal ironicky na adresu lidí, kteří říkají, že Babiše bylo možné začít stíhat až po volbách.   

 „Systém funguje tak, že se v jeden čas musí policie rozhodnout, že do toho jde a pak musí konat a neohlížet se na volby. Důvěřuji tomu, že ten spis byl v takové fázi, že to bylo nutné udělat. Kdyby policie konala v listopadu, v prosinci, tak by policie byla z jistých kruhů osočována, že účelově vyčkávala a že by byly volby dopadly jinak. Vhodná doba neexistuje,“ zopakoval Šťastný.

Celý rozhovor naleznete zde

O vině a trestu nakonec vždy rozhoduje soud, státní zástupce stíhá, protože podle zákona stíhat musí. Je lhostejno jestli by měla stíhat Babiše nebo „obyčejného člověka“. Státní zástupce má podat žalobu, i když má třeba o vině pochybnosti. To je prostě věc soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…