Peněz se vzdát nelze. Co udělají poslanci s příplatkem? Máme odpověď

26.10.2022 18:50 | Rozhovor

Vláda neplánuje prodloužit zmrazení platů ústavních činitelů, které je drží letos na stejné částce jako loni. S novým rokem by mohly platy politiků, soudců i státních zástupců jít skokově nahoru. Stížnosti na zmrazení platů přicházely hlavně z řad justice. ParlamentníListy.cz se zeptaly aktivních politiků, poslanců a senátorů, zda by bylo vhodné v případě navýšení se těchto peněz či jejich části vzdát.

Peněz se vzdát nelze. Co udělají poslanci s příplatkem? Máme odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky ve sněmovně

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
„To je velmi dobrá otázka. V první řadě podporuji návrh Andreje Babiše na zmrazení platů, který je stále ve sněmovním systému a jen stačí, aby jej pětiparta umožnila projednat. Jak však již představitelé současné vládní garnitury deklarovali, tisk k projednání nepustí. Co se týká vzdání se části platu, je na každém poslanci. Já osobně dlouhodobě finančně podporuji charitativní organizace a sportovní spolky a hodlám v tom pokračovat dál,“ prozradil Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

„Toto vždy bylo a bude populární téma. Osobně nemám výši platu jako primární zájem, nicméně jsem přesvědčen o tom, že jakýkoliv zásah do nastavených režimů, v kterékoliv sféře, je špatně. Lidé by měli odvádět kvalitní práci a tuto by měli mít adekvátně odměňovanou. Tato opatření ale fungují opačně. Přinášejí nedostatek uchazečů o postižené profese, obsazování pozic neschopnými lidmi a v mnoha případech i podvody a korupcí. Dle mého je to krok zpět. Na druhou stranu by se i politici měli chovat s péčí řádného hospodáře a neměli by peníze rozhazovat bez rozmyslu. Před nedávnem někdo řekl, že by platby měly probíhat postaru, v hotovosti. Naložit ty miliony na vozíček a dovézt na místo určení. Třeba by pak někomu došlo, kolik je to peněz. Dnes při elektronických převodech, kdy se svět peněz přesunul na čísla v tabulkách a na tlačítka klávesnice, je skutečná hodnota peněz pomíjena,“ vysvětlil Marek Ošťádal (STAN), senátor za Olomouc.

„Od roku 2015 je pořád nějaká ‚krize‘, i když není. Platy politiků se vždy populisticky zmrazí. Je na čase srovnat platy politiků po X letech aspoň o současnou inflaci,“ domnívá se Jaroslav Zeman, senátor za Jablonecko.  

„Už nyní ze svého platu sponzoruji různé akce a podporuji potřebné. Dávám přednost rozhodovat si sám, koho budu přímo podporovat, spíše než prostřednictvím například nějaké neziskové organizace, která část prostředků spotřebuje pro sebe. V tom budu pokračovat, ať to již s platy dopadne jakkoliv,“ slíbil Jiří Kobza, poslanec SPD, místopředseda výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny.

„Pokud se tak skutečně stane, už dávno jsem se rozhodl, že tyto prostředky použiji k dalšímu navýšení peněz, které dávám na charitativní účely,“ upozornil Patrik Kunčar (KDU-ČSL), senátor za Zlín, místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. 

„Jasně. A tak je to správně! Ale je potřeba jít dále! Ústavní činitelé by měli pracovat za minimální mzdu, aby viděli, jaké to je. A aby byl už jednou konec všem řečem o nemravném skokovém navýšení! A je také potřeba zaútočit na platy a náhrady europoslanců, tomu se nějak čeští žurnalisté vyhýbají, proč asi? Nebo tam se šetřit nemusí? A nezapomenout na platy náměstků ministrů, sekčních ředitelů na ministerstvech a krajích. Tak do toho!“ povzbuzoval Tomáš Jirsa (OSD), senátor za Český Krumlov. 

„Hnutí ANO je tím, kdo dlouhodobě prosazoval zmrazení platů ústavních činitelů, které jsem podpořila a podporuji. Spíše než symbolické vzdání se části peněz bych byla ráda, kdyby se podařilo najít systémové řešení, jež by umožnilo v době ekonomických potíží růst platů politiků omezit,“ uvedla Jana Pastuchová, poslankyně hnutí ANO, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku.

„Vzdát se těch peněz v principu nelze, v tom smyslu, že by nebyly vyplaceny. Věcí každého ústavního činitele však je, jak s nimi naloží. Osobně podporuji řadu humanitárních projektů a nebudu mít problém pokračovat v tom s ještě větší intenzitou,“ prozradila Věra Kovářová (STAN), 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Bylo,“ stručně okomentoval Jaroslav Foldyna, poslanec SPD.

„V roce 2002 prosadila vláda premiéra Zemana a vicepremiéra Špidly s účinností od 1. ledna 2004 navázání platů ústavních činitelů na průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře, když stanovila platovou základnu jako její trojnásobek v předminulém roce. Od té doby se koeficient snížil na 2,5 násobek (u politiků), nepodnikatelská sféra rozšířila na celé hospodářství (kde je průměrná mzda nižší) a někdy se platy ústavních činitelů zmrazily jako v posledních dvou letech. Rozmrazení od 1. ledna 2023 znamená navýšení platů ústavních činitelů o stejné procento, jak narostla průměrná mzda v národním hospodářství za roky 2019 až 2021. Jako nejrozumnější vidím nechat působit platový automat tak, jak byl před 20 lety vymyšlen, s přijatými výše uvedenými modifikacemi, bez zmrazování tak, aby křivka platů ústavních činitelů kopírovala křivku průměrné mzdy v národním hospodářství,“ vysvětlil Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), senátor za Liberecko, místopředseda ústavně právního výboru Senátu Parlamentu ČR.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…