Peníze pro Zdeňka Svěráka, naštval se a udal částku. Poví prý ještě víc

10.02.2021 10:48

V pondělí proběhl další soud o peníze z Divadla Járy Cimrmana, které žaluje syn jeho zakladatele Filip Smoljak. Ten dlouhodobě tvrdí, že je současným ředitelem divadla Zdeňkem Svěrákem krácen na svých dědických nárocích po otci. Po úspěchu u soudu Smoljak vytáhl čísla – částky, ve kterých se „Cimrmani“ pohybují. Z jeho počtů vychází, že když divadlo před pandemií hrálo, Zdeněk Svěrák si jen na autorských tantiémách přišel měsíčně na zhruba 140 tisíc korun.

Peníze pro Zdeňka Svěráka, naštval se a udal částku. Poví prý ještě víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec Zdeněk Svěrák v kampaňovém videu Karla Schwarzenberga

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Spor se vede o dědický podíl z tantiém po Ladislavu Smoljakovi. Ten zemřel v roce 2010 a je spoluautorem her Divadla Járy Cimrmana společně se Zdeňkem Svěrákem. Z každého představení podle autorského zákona přísluší určitá část jeho autorům, případně jejich dědicům. Výše tohoto podílu je předmětem sporu.

Nejde přitom o malé částky. Smoljak tvrdí, že průměrná tržba z jednoho představení se pohybuje kolem sta tisíc korun. Soud v pondělí rozhodl, že autorský podíl dědiců bude zvýšen z 12 na 14 procent. (Z něj polovinu dostává Zdeněk Svěrák a druhou si dělí čtyři dědicové spoluautora Ladislava Smoljaka).

Smoljak tvrdí, že Zdeněk Svěrák z každého představení dostává jako autorský honorář 7200 korun. Přičemž měsíčně hráli „Cimrmani“ v posledních letech před pandemií asi 20 představení, v minulosti ještě více. Smoljakovi dědici si dělí stejnou částku, s výjimkou jeho, neboť po zahájení soudu dal prý Svěrák příkaz, že podíl Filipa Smoljaka nemá být vyplácen.

Svěrák u soudu uvedl, že on i tři další Smoljakovi dědicové se spokojí s podílem z dosavadních 12 procent. „Podstata toho sporu tkví v osobnosti žalobce pana Filipa Smoljaka. Tři z nich jsou se mnou v nádherným vztahu, takřka rodinném, a jediný Filip Smoljak má vždycky jiný názor,“ vykládal na soudní chodbě novinářům populární herec.

VÍCE ZDE

Kromě Filipa Smoljaka jsou dědici autorského podílu tři jeho sourozenci. Kromě dvou sester jde také o Davida Smoljaka, současného senátora. Toho Zdeněk Svěrák vehementně podporoval v kampani a vykládal o něm, že je „skautská povaha“. Filip Smoljak tvrdí, že jeho tři sourozenci drží se Svěrákem basu a výměnou dostávají peníze bokem.

„Ačkoliv je majitelem pouhé osminy autorských práv, tak chce to divadlo řídit. Chce, abychom přešli k jiné agentuře, chce víc peněz, a hlavně chce víc peněz,“ dodal Svěrák. Pak ještě dramaticky dodal, že syn jeho kamaráda chce divadlo „vyždímat“.

Na jeho plačtivý výstup reagoval Filip Smoljak na facebooku: „Kdo ždíme Divadlo Járy Cimrmana? Než se zase budou fanoušci Járy Cimrmana domlouvat na sbírce pro chudé umělce, podívejme se nejprve, co se děje s penězi vybranými na vstupném do divadla.“

Následně Smoljak ukazuje čísla. Po vyplacení autorských podílů autorům hry se zbytek z průměrných 100 tisíc za představení (plus asi dva miliony sponzorských příspěvků ročně) odvádí „na účet rodiny Kotkovy“. Zde je třeba vysvětlit, že se jedná o divadelní agenturu ECHO, kterou založil a řídil někdejší provozní šéf Cimrmanova divadla Václav Kotek, který zemřel v roce 2019.

AGENTURA ECHO V OBCHODNÍM REJSTŘÍKU

Vše podle Smoljaka fungovalo tak, že se veškeré peníze z divadla převáděly do Kotkovy agentury, která pak následně zpětně vyplácela herce, se kterými měla smlouvy. Smoljak tvrdí, že při těchto přesunech financí mezi divadlem, agenturou a případně dalšími subjekty (Václav Kotek měl na stejné adrese na pražském Žižkově zapsanou ještě firmu W.S. s.r.o, mající jako předmět činnosti vydavatelskou činnost a provoz divadla) docházelo k řadě machinací a vydělávat na nich měli hlavně ředitelé Svěrák a Kotek. Nyní Smoljak dokonce mluví o „provizích“, které měly z hereckých honorářů zůstávat v agentuře.

Zde tedy lze hledat kořeny Svěrákových vzdechů u soudu, že Smoljak „chce abychom přešli k jiné agentuře“.

Rodina Kotkových je s Divadlem Járy Cimrmana spjata dlouhodobě. Václav Kotek se v divadle vypracoval od kulisáka až k pozici manažera, jeho syn, známý herec Vojtěch Kotek, v souboru nyní vystupuje. Současně působí společně se svou matkou Alenou Kotkovou jako jednatel v agentuře ECHO. Ta stále zastupuje Divadlo Járy Cimrmana.

Vojtěch Kotek je dnes jednou z nejviditelnějších tváří Cimrmanova divadla, veřejně se prezentuje jako „dítě Cimrmanů“, které v divadle na pražském Žižkově prakticky vyrůstalo.

Agentura Kotkových již dříve se Smoljakem nepravomocně prohrála soud o autorský honorář za rozhlasové vysílání Cimrmanových her, ke kterému agentura dala souhlas bez vědomí Smoljaka jako dědice autorských práv.

„O výpalném pro Kotkovu rodinu si napíšeme zase příště,“ uzavírá svůj facebookový příspěvek Filip Smoljak. Kauza cimrmanovského dědictví tak nepochybně bude ještě zajímavá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…