Pět stovek rakouských lesníků protestovalo na hranici s ČR proti dovozu dřeva

18.07.2019 19:48

Zhruba pět stovek rakouských lesníků dnes protestovalo na hranici s Českem proti dovozu levného dřeva ze zahraničí. S odvoláním na místní zemědělský svaz o tom informovala agentura APA. Dopravu u hraničního přechodu Slavonice/Fratres v rámci protestu pomalou jízdou brzdilo na 150 traktorů a lesnických strojů.

Pět stovek rakouských lesníků protestovalo na hranici s ČR proti dovozu dřeva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

„My lesníci jsme první obětí klimatických změn a nyní ohrožuje naši hospodářskou existenci ještě cenový tlak kvůli dovozu zahraničního zboží,“ uvedl starosta severorakouského městečka Thaya a zároveň předseda místní pobočky zemědělského svazu Eduard Köck. Současnou situaci na trhu se dřevem označil za „dovozní šílenství“, v Rakousku by se mělo podle něj zpracovávat nejprve rakouské dřevo. „Každopádně požadujeme zastavení nepotřebného dovozu dřeva,“ dodal Köck.

„Pokud nedojde ke změně v uvažování, dokážeme si představit, že brzy přijmeme další opatření,“ pohrozil v prohlášení k akci zemědělský svaz bez bližších podrobností.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) uvedl, že naprostou většinu dřeva ze státních lesů kupují a dál zpracovávají či prodávají smluvní partneři podniku v rámci takzvané komplexní zakázky. Podnik tak podle mluvčího Martina Zajíčka neovlivňuje, kdo bude konečným příjemcem dřeva. Dodal, že loni LČR z celkové těžby 11 milionů metrů krychlových dřeva přímo do Rakouska vyvezly zhruba 100 000 metrů krychlových.

Podnik uvedl, že stejná situace, proti které protestují rakouští lesníci, je v celé Evropě, v Polsku, v Německu či na Slovensku. „Hlavním důvodem těžkostí celého odvětví jsou měnící se podmínky v krajině v reakci na probíhající klimatickou změnu,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že podnik nyní dokončuje přípravu nové obchodní strategie do roku 2024, která zohledňuje aktuální situaci na trhu s dřívím i výhled do budoucích let.

Podle listu Kurier si zvolili lesníci hraniční přechod Fratres/Slavonice k protestu proto, že přes něj do Rakouska přijíždí řada kamionů se dřevem z Česka.

Protestní akcí na hranici chtěli rakouští lesníci upozornit na „dramatickou situaci“ v jejich odvětví. Kvůli kůrovci i následkům klimatických změn mají podle nich nyní pily a další dřevozpracující podniky k dispozici množství dřeva z rakouských lesů. Navzdory tomu ale v poslední době dovoz dřeva vzrostl o 20 procent.

Předseda regionálního svazu lesníků Franz Fischer uvedl, že v průměru podniky, které spravují 30 hektarů lesa, nyní kvůli škůdcům a cenovému dumpingu ročně přijdou až o 6 000 eur (154 000 korun).

Dnešní protest se odehrál v severorakouské historické oblasti známé jako Waldviertel, tedy Lesní čtvrť, kde se tradičně těží dřevo. Podle agentury APA je v současnosti v této části Rakouska přiléhající k Jihočeskému a Jihomoravskému kraji poškozeno škůdci a následky klimatických změn 15 000 hektarů lesa. Hospodářské škody se pohybují kolem 220 milionů eur (5,6 miliardy korun), uvedla APA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…