Petice z pohraničí na ministerstvo: Nezvládáme, povolte převoz pacientů do Německa

30.01.2021 21:02

Signatáři výzvy Otevřete hranice sanitkám upozorňují na zhoršující se situaci v chebské nemocnici a požadují po Ministerstvu zdravotnictví umožnit převoz pacientů do německých nemocnic. V chebské nemocnici údajně chybějí volné kapacity pro intenzivní péči. Ministr Blatný převážení pacientů přes hranice doposud odmítal.

Petice z pohraničí na ministerstvo: Nezvládáme, povolte převoz pacientů do Německa
Foto: Screen ČT24
Popisek: Vláda oznamuje další omezení pohybu

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Doteď se pacienti s koronavirem převáželi do jiných nemocnic v rámci kraje i mimo něj, i tam prý už místa docházejí, říkají signatáři. Na těžkou situaci v chebské nemocnici upozornil před dvěma týdny primář interny Stanislav Adamec. Situace se podle něj nijak nezměnila. Pacientů s covidem prý přibývá, zatímco personál byl posílen minimálně.

To potvrdil i Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, kam spadá nemocnice v Chebu a v Karlových Varech. Nemocnice proto pokračuje v převozu pacientů do větších nemocnic v rámci kraje, na vzdálenější trasy, třeba na Vysočinu nebo do Jihočeského kraje, využívá vrtulník armády.

Převoz pacientů do Německa navrhl Ministerstvu zdravotnictví před nedávnem hejtman Karlovarského kraje za hnutí STAN Petr Kulhánek. Ministr zdravotnictví Blatný ale tuto možnost odmítl. Řekl, že v ČR jsou dostatečné kapacity a není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic.

V chebské nemocnici je k dnešku 14 pacientů s covidem-19 vyžadujících intenzivní péči a 41 pacientů na ostatních lůžkách. Počty pacientů se pohybují stále na hranici kapacit. V nemocnicích v Karlovarském kraji jsou nyní podle Ministerstva zdravotnictví kapacity oddělení ARO a JIP k dnešku volné ze tří procent, pátý den nejsou volná lůžka pro pacienty s covidem, pro ostatní jsou volná tři. K dnešku je tam volných 16 lůžek pro covidové pacienty a 35 lůžek pro ostatní pacienty. Jde tak o osm procent kapacity těchto lůžek v kraji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…