Pětka! hrozí Blatný. A přišel šok. Omezení ještě dlouho neskončí

18.12.2020 16:16

Ministr zdravotnictví Jan Blatný měl tiskovku. PES se utrhl ze řetězu! Česko se od dnešní (pátek) půlnoci znovu vrátilo do čtvrtého stupně pohotovosti protiepidemického systému, byť s otevřenými obchody a službami. Padly také důležité informace o testování a o vakcínách.

Pětka! hrozí Blatný. A přišel šok. Omezení ještě dlouho neskončí
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Skóre PES je na 71 bodech ze 100 možných – tedy 5 bodů tak zbývá pro dosažení pátého stupně pohotovosti systému PES. V něm se již nyní nachází pět krajů, ve třetím stupni je pouze Praha. Ve čtvrtém stupni je Česko jako celek už od 6. prosince, vláda ale o zpřísnění rozhodla až od 18. prosince.

Na současném nárůstu indexu se podle údajů úřadu podílel hlavně nárůst tzv. reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. 

„Při zhoršení situace může být nezbytné přejít do stupně pět,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Řekl také, že s omezeními by měli občané počítat až do poloviny příštího roku.

„Jestliže máme pozitivní výsledek testu, je třeba si uvědomit, že to znamená ‚běžte domů, zůstaňte v izolaci‘,“ uvedl ministr, s tím, že cílem testování je vychytat bezpříznakové osoby. „Ti, kteří by případně onemocněli, nebudou cizí lidé. Budou to naši příbuzní, naši přátelé,“ řekl.

„Epidemie má prorůstovou dynamiku s reprodukčním číslem 1,2,“ řekl Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle něj čísla porostou i v dalším týdnu. Procento nakažených Duška také moc nepotěšilo. „Sedmidenní průměr je mezi 23 až 24 procenty. Mírně narostl, což není pozitivní zpráva,“ zašermoval čísly úředník.

Počet pozitivně diagnostikovaných se zvyšuje také kvůli antigenním testům. „Počty nakažených nemusí být takový problém, když to nezatěžuje nemocniční systém," řekl Blatný.

Šéf chytré karantény Šnajdárek informoval, že dohromady již bylo provedeno přes 43 tisíc antigenních testů, a to v rámci testování jak učitelů, tak občanů. Pozitivních bylo 2141, tedy 4,89 procent. Do testování je zapojeno 180 odběrových center.

Ministr promluvil i o vakcínách – první, která do Česka dorazí, bude od firem Pfizer a BioNTech. Ta se musí skladovat při mínus 70 stupních Celsia. Nepočítá se tak u ní se zapojením praktických lékařů, kteří ale budou později využívat jiné vakcíny. Očkování je dobrovolné. „Pacient může kontaktovat jiné očkovací místo,“ řekl Blatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…