Petr Hampl: Jedni říkají oponentům laskavě „sluníčka“, druzí nadávají do „nácků“. Kdo z nich začne stavět likvidační tábory?

26.07.2015 18:28

Petr Hampl se na svém Facebooku zamyslel nad výrazivem, které používají účastníci debaty o imigraci. Konkrétně o označování protivníka, které si obě strany osvojily. Podle Hampla, vystudovaného sociologa, je možné podle používaného výraziva poznat lidský charakter.

Petr Hampl: Jedni říkají oponentům laskavě „sluníčka“, druzí nadávají do „nácků“. Kdo z nich začne stavět likvidační tábory?
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Skupina, kterou Hampl označuje jako „vlastenci“ podle něj říká svým protivnkům nejčastěji „sluníčka“. „Je v tom dost ironie, ale pořád je v tom i určitá míra laskavosti, je z toho znát smířlivost a pochopení. Vlastně je to i trochu mazlivé,“ myslí si. Zejména když si uvědomí, jaké jiné označení by pro své oponenty mohli zvolit – například „přisluhovači“ nebo „vlastizrádci“.

Zato z druhé strany prý nejčastěji létají výrazy jako „xenofob“ a podobně. Už jen toto označení samo o sobě prý dává jeho uživateli výhodu. „Jsou to výrazy likvidační v tom smyslu, že pokud tak někoho označíte, snadno se vám bude zdůvodňovat, proč při zápase s takovým soupeřem nemusíte dodržovat pravidla,“ vysvětluje Hampl.

Úplně nejdále prý v tomto směru zašel novinář Miloš Čermák, který o odpůrcích imigrace měl napsat, že smrdí a jejich přítomnost v této zemi je nežádoucí. Přitom i z této strany by se prý dalo za použití kreativity (kterou se tito lidé jinak tak rádi chlubí) vymyslet několik „veselých“ přezdívek. Nic takového se ovšem neobjevuje. „Nezdá se, že by byli schopni humoru, a už vůbec ne laskavého,“ dodává k míře jejich nadhledu.

„Co myslíte, od koho můžete spíš čekat násilí a případné likvidační tábory? Od toho, kdo svým soupeřům říká „sluníčka“, nebo od toho, kdo na ně pokřikuje „smradi“, „xenofobové“ a „náckové“?,“ ptá se Petr Hampl závěrem.

Facebook Petra Hampla:

Charakter lidí či hnutí poznáte mimo jiné podle toho, jaký výrazy používají. A zvlášť dobře pro to, jak označují své protivníky.

Vlastenci dnes říkají svým protivníkům „sluníčka“. Je v tom dost ironie, ale pořád je v tom i určitá míra laskavosti, je z toho znát smířlivost a pochopení. Vlastně je to i trochu mazlivé. Mohli by jim říkat třeba „přisluhovači“ nebo „vlastizrádci“, ale taková slova se objevují jen sporadicky a jsou rezervována spíš pro významné politiky.

Stoupenci islamizace by mohli své protivníky nazývat třeba „bezpůlměsíčci“ nebo „švestičky“ nebo „křemílkové“ nebo já nevím jak. Nabízelo by se i třeba přirovnání k Homeru Simpsonovi. Ale nezdá se, že by byli schopni humoru, a už vůbec ne laskavého. Preferují výrazy jako „xenofob“ - jsou to výrazy likvidační v tom smyslu, že pokud tak někoho označíte, snadno se vám bude snadněji zdůvodňovat, proč při zápase s takovým soupeřem nemusíte dodržovat pravidla, Bude se vám také snadněji zdůvodňovat, proč jej můžete zbavit občanských práv. Šéfredaktor iHned Miloš Čermák dokonce hovoří o vlastencích jako o lidech, kteří smrdí a jejichž přítomnost v České republice je nežádoucí.

Co myslíte, od koho můžete spíš čekat násilí a případné likvidační tábory? Od toho, kdo svým soupeřům říká „sluníčka“ nebo od toho, kdo na ně pokřikuje „smradi“, „xenofobové“ a „náckové“?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…