Petr Pavel, muž, na něhož je národ hrdý. Komentátor Kamberský se vyznal z obdivu ke generálovi z obálek časopisů

18.05.2019 8:19

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský si s potěšením všímá, že se konečně čeští vojáci začínají objevovat na stránkách časopisů a o státních svátcích se objevují vlajky i na domech, na nichž se nikdy dříve neobjevovaly. Ve vztahu k armádě podle jeho slov prožíváme ještě hlubší a rychlejší proměnu. Z vojenské elity, které si společnost začala všímat a na niž po letech začíná být zase opatrně hrdá, vypíchl generála Petra Pavla a generála Karla Řehku, který tento týden převzal Cenu Arnošta Lustiga, na jejíž význam se komentátor rovněž zaměřil.

Petr Pavel, muž, na něhož je národ hrdý. Komentátor Kamberský se vyznal z obdivu ke generálovi z obálek časopisů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

„Po letech, kdy všechny státní oslavy byly zanesené totalitním humusem, pomalu objevujeme hrdost vlastní státnosti. Po letech, kdy byla synonymem buzerace a kdy generalitu tvořily tukem přetékající kádrové rezervy, jsme se přesunuli do časů, kdy začínáme být na naše barvy a uniformy hrdí,“ zahájil svůj komentář Kamberský v sobotním vydání Lidových novin.

Generál Petr Pavel je toho prý ukázkovým příkladem. Připomíná, že ve vojenských strukturách dosáhl všeho, čeho mohl. Byl náčelníkem generálního štábu české armády a dokonce, jako první Východoevropan, byl tři roky předsedou vojenského výboru NATO, tedy nejvyšší vojenské funkce v celé Alianci. „Dnes je z něj zasloužená celebrita a politické partaje se předhánějí, která ho získá na svou stranu,“ dodává.

A má prý i svého mladšího následovníka. Je jím čtyřiačtyřicetiletý generál Karel Řehka. „Je profesionál. Kdysi letecký návodčí, voják se západním vzděláním, absolvent těžkých misí v Kosovu i v Afghánistánu, posléze velitel 601. skupiny speciálních sil v Prostějově,“ uvedl.

Řehka podle Kamberského dnes ztělesňuje to, co dříve generál Pavel: profesionál, voják nové doby, muž, na něhož je národ hrdý. Nejvíce se však prý proslavil, když neudržel nervy na uzdě a na Twitteru emotivně vyčinil bývalému ministru zahraničí, jenž necitlivě a v krajně nevhodnou chvíli mluvil o stažení vojsk z Afghánistánu.

To je prý úctyhodné, jelikož současné společenské zřízení stojí na tom, že rozhodují politici, vojáci plní rozkazy. „A tak když Karel Řehka dostal Cenu Arnošta Lustiga až poté, co se dostal do křížku s politikou, je to Chlívku vlastně líto. Jako by jeden emotivní výkřik skrze mobilní telefon znamenal víc než celá jeho dosavadní úctyhodná kariéra,“ poznamenal komentátor.

Zdůrazňuje proto, že Cenu Arnošta Lustiga uděluje respektovaná česko-izraelská obchodní komora. „Jenže asi zapomíná, že situace v Izraeli je úplně jiná než u nás. Vojáci se mnohem více míchají do veřejné debaty, protože obrana má v zemi úplně jinou prioritu,“ popisuje Kamberský.

„Přejme Karlu Řehkovi každý metál. A ať mu ta sláva nestoupne do hlavy. I náš nejslavnější voják Petr Pavel se držel velmi zkrátka, dokud nesložil uniformu,“ napsal a dodal, že napříště bude dobré, když čest našich vojáků budou hájit ostatní občané a politici.  „Vojáci, ačkoli je bude huba či prsty svrbět sebevíc, musí vědět, kdy je lepší nestřílet – a kdy nepsat na Twitter,“ uzavřel Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…