Petr Pavel sestavil tým. Padla jména

03.04.2023 17:37

V poradním týmu prezidenta Petra Pavla budou ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková. Součástí týmu budou také odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, povede jej podnikatel Tomáš Richter. Pavel tým představil na své první tiskové konferenci na Pražském hradě.

Petr Pavel sestavil tým. Padla jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Řada z poradců s Pavlem spolupracovala už v prezidentské kampani. Richter se na přípravě jeho kandidatury podílel od konce roku 2019 a ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising. "Bude mít na starosti nejen koordinaci týmu, ale také stanovení strategie pro práci týmu k naplnění všech priorit," řekl Pavel. Do budoucna chce o závěrech a chystaných akcích poradního týmu informovat.

S Pavlem v kampani spolupracovali také ekonom Bezděk, hlavní ekonom společnosti Deloitte Marek, Maščuch či Poláková. Kysela je též vedoucím konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.

Ústavní právník Kysela působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a také v Senátu jako asistent a poradce předsedy horní komory. Podílel se na komentářích k ústavě a Listině základních práv a svobod. Bude poradcem prezidenta pro ústavu a právní otázky. Marek, jenž bude poradcem pro ekonomiku, hospodářské otázky a finanční trhy, dříve působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a v Patria Finance. Je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Poradkyně pro sociální politiku a neziskový sektor Poláková je spoluzakladatelkou a místopředsedkyní spolku Komunitní osvětové společenství. Velkou pozornost budou podle Pavla věnovat řadě problémů nejen v souvislosti se třemi takzvaně vyloučenými regiony, tedy s Ústeckým, Karlovarským a Moravskoslezským krajem.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí
Bezděk, který dříve působil jako ekonom v České národní bance a řídil dvě takzvané Bezděkovy důchodové komise, se stal poradcem pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.

Miko, poradce pro životní prostředí a udržitelnost, byl náměstkem ministra v letech 2003 až 2005 a v roce 2009 zastával post ministra životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Loni byl vládním zmocněncem pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb v době českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Maščuch, který bude Pavlovi radit s energetikou, od studií působí v oboru, dříve byl členem rady Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Prezident zatím nemá konkrétní jméno poradce pro vzdělávání, hledá někoho, kdo bude mít průřezový přehled ve všech aspektech. Externím poradcem pro architekturu a v širším kontextu otevření Hradu veřejnosti bude architekt Josef Pleskot, brzy se uskuteční kulatý stůl k tématu.

Pavel nebude mít přímo poradce pro zahraniční politiku, bude ji ale občas konzultovat s řadou lidí. Jedním z nich bude bývalý poslanec Jan Farský (STAN), o kterém se dříve hovořilo jako o možném poradci pro otázky domácí politiky.

Pavel očekává dokončení změn v organizaci KPR do konce května

Změny v organizační struktuře Kanceláře prezidenta republiky (KPR) chce prezident  Pavel uzavřít do konce května. Řekl to na tiskové konferenci. Neočekává zásadní změny, odchody se budou podle něj týkat spíše jednotlivců.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Pavel uvedl, že nyní se pracuje na tom, aby struktura kanceláře odpovídala novým představám. "Dojde k dílčím změnám v organizační struktuře. Předpokládám, že proběhnou v dubnu nebo květnu tak, abychom na konci května měli kancelář postavenou, jak si představujeme do budoucna," uvedl.

Změny podle Pavla nebudou zásadní, týkat se budou vedle KPR také Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. "Pokud budou někteří lidé odcházet, tak spíš jednotlivci," uvedl Pavel.

Prezident se nedávno ve svém pořadu Podhradí vyslovil pro legislativní ukotvení přechodného období od zvolení prezidenta po inauguraci. Podle Pavla by bylo vhodné v přechodném období nastavit možnost, aby zvolený prezident mohl mít v týmu zhruba desítku lidí, na které už by dostal peníze z rozpočtu.

Vedoucí kanceláře nového prezidenta je bývalá senátní kancléřka Jana Vohralíková. Mluvčí je Markéta Řeháková. Ředitelem vnitropolitického odboru prezidentské kanceláře se stal politolog Tomáš Lebeda, šéfem zahraničního odboru Jaroslav Zajíček, ředitelem protokolu Tomáš Pernický, bezpečnostní ředitelkou kanceláře prezidenta je Mlada Princová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Temné síly na hradě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSun-vu-kung , 03.04.2023 17:58:40

|  7 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…