Petříček navštíví 5. června Francii. Může přijít řeč i na Afriku

25.05.2019 9:31

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) navštíví 5. května Francii, v plánu má jednat se svým francouzským protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem o brexitu a o reformě schengenského prostoru. Informuje o tom ČTK.

Petříček navštíví 5. června Francii. Může přijít řeč i na Afriku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Podle podkladů k jeho cestě, které má ČTK k dispozici, budou diplomaté hovořit i o vztazích s Ruskem a se západním Balkánem, o situaci v Africe a jejích bezpečnostních aspektech. České ministerstvo zahraničí předpokládá, že by mohla dojít řeč i na vojenskou misi v Mali, do které vyslalo své vojáky i Česko a v níž je Francie silně zastoupena.

Petříček chce šéfovi francouzské diplomacie představit i priority českého předsednictví visegrádské čtyřky. Praha bude skupinu zemí Polsko, Česko, Maďarsko a Slovensko vést od července po dobu jednoho roku.

Petříček měl Francii navštívit už 10. a 11. března, cestu tehdy zrušil kvůli termínové kolizi na francouzské straně.

Ve stejný den, kdy Petříček navštíví Francii, se zúčastní na druhé straně kanálu La Manche premiér Andrej Babiš oslav 75. výročí spojeneckého vylodění v Normandii. Zahraniční média už dříve informovala, že slavnostní připomínky jedné z klíčových událostí druhé světové války se v jihoanglickém přístavu Portsmouth zúčastní také americký prezident Donald Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…