Petříček ve Washingtonu oslaví 70 let existence NATO

03.04.2019 10:01

Vztahy s Ruskem, boj proti terorismu a sdílení břemene obranných výdajů NATO mají být hlavními tématy dnešního zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance ve Washingtonu. Zprávu přinesla ČTK.

Petříček ve Washingtonu oslaví 70 let existence NATO
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Slavnostní konference věnované 70. výročí vzniku NATO se v rámci své třídenní americké cesty zúčastní i český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ministři budou jednat o strategických bezpečnostních otázkách, o osudu smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) a o situaci v Afghánistánu a na Blízkém východě. Diskuse se pravděpodobně zaměří na alianční podporu Ukrajiny a Gruzie, které projevují silný zájem o členství.

„Síla NATO spočívá v tom, že navzdory rozporům jsme se vždy dokázali sjednotit při řešení základního úkolu, kterým je vzájemná obrana,“ prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg před odletem na oslavy do zámoří. Šéf NATO dnes promluví na společné schůzi obou komor amerického Kongresu.

Podle agentury Bloomberg nemají být oslavy 70. výročí vzniku NATO příliš okázalé vzhledem k nepříliš vstřícným stanoviskům prezidenta USA Donalda Trumpa vůči alianci. Během své volební kampaně Trump obrannou organizaci označil za zbytečnou a stěžoval si na nedostatečné finanční příspěvky partnerů.

„Až budou ministři zahraničí ve Washingtonu promlouvat na konferencích, budou po očku sledovat Twitter, zda Trump nezpochybňuje jejich úsilí,“ napsala agentura Bloomberg. „Ministr zahraničí Mike Pompeo bude nepochybně Trumpovu kritiku při setkáních s ministry opakovat,“ dodala.

Ministr Petříček má dnes ve Washingtonu promluvit na ministerském fóru Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) a bude jednat se zástupci Kongresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…