Petříčkovo ministerstvo se postavilo Zemanovi. Popřelo informaci, kterou uvedl u Soukupa

18.01.2019 8:21

Čína žádnou společnou schůzku Ministerstev zahraničních věcí nezrušila. Uvádí to česká diplomacie v reakci na slova prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten se včera nechal slyšet, že Čína schůzku zrušila kvůli kauze Huawei. Informuje o tom server iRozhlas.cz.

Petříčkovo ministerstvo se postavilo Zemanovi. Popřelo informaci, kterou uvedl u Soukupa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman ve vysílání TV Barrandov uvedl, že Peking odložil bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci. Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michal Bucháček však podotkl, že se termín setkání pouze posunul.

  • Původní text ZDE

„Ministerstvo zahraničních věcí nemůže potvrdit zrušení meziministerských konzultací mezi Českou republikou a Čínou. Naopak, podle našich informací došlo jen k posunutí termínu těchto konzultací na polovinu února. A tuto informaci potvrdila i čínská diplomacie,“ sdělil Bucháček.

Prezident ve svém včerejším prohlášení také řekl, že se chce sejít se šéfem Huawei, aby si vyjasnil situaci. Domnívá se, že varování je součástí obchodní války počítačových firem, dodal.

Zeman uvedl, že se pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci poněkud zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na schůzce v příštím týdnu.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman už dřív varoval před odvetou Číny.

Zrušení mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci se podle Zemana dotkne minimálně 70 českých firem, jejichž zástupci s ním loni byli v Šanghaji na česko-čínském fóru. Už minulý týden prezident varoval před dopady čínské odvety za Huawei na čínské aktivity investiční skupiny PPF včetně Home Creditu a automobilky Škoda Auto. V ohrožení je podle Zemana také zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování vysokorychlostních telekomunikačních sítí 5G v Česku.

PPF ani Škoda Auto nechtěly výroky prezidenta komentovat. Babiš v reakci uvedl, že vláda nemá informace, že by Čína kvůli sporu o používání technologií Huawei a ZTE ve veřejné sféře přistoupila k nějakým sankcím. Později premiér upřesnil, že obavy o své podnikání v Číně v souvislosti se sporem o Huawei a ZTE vyjádřili na schůzce s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) zástupci Home Creditu.

Babiš také opakovaně uvedl, že předvánoční varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů dnes znovu mluvil i Zeman.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…