Petříčku, splň rozkaz! Ministr ještě nenahlásil OSN, že dohodu o migrantech zamítáme. Andrej Babiš říká více

17.12.2018 9:22

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl pro deník Právo, že jej překvapilo, že ministerstvo zahraničních věcí stále ještě nesdělilo OSN, že Česko odstupuje od globálního paktu o migraci, jenž byl minulý týden podepsaný v Marrákeši. Chce tak po šéfovi diplomacie, sociálním demokratu Tomáši Petříčkovi, aby tak učinil.

Petříčku, splň rozkaz! Ministr ještě nenahlásil OSN, že dohodu o migrantech zamítáme. Andrej Babiš říká více
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„Budu na vládě požadovat, aby pan ministr dopisem jasně OSN oznámil, že Česká republika od globálního paktu o migraci odstupuje, jak už dřív rozhodla vláda, a aby zavázal našeho zástupce hlasovat 19. prosince proti tomuto paktu. Zdržet se není podle mého názoru dostatečné,“ míní Babiš. Podle jeho slov zřejmě úředníci Tomáše Petříčka nepochopili zadání a nenapsali do OSN, že Česko z paktu odstupuje. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí

Následně se Babiš vyjádřil i ke slovům belgického premiéra Charlese Michela, jenž v pátek prohlásil, že kvůli tomu, že země V4 odmítají být solidární s Evropskou unií v migraci, je otázkou, zda patří do schengenského prostoru. „Vyloučení ze schengenského prostoru není ani v současném právním řádu možné. Do schengenu jsme vstupovali v roce 2007 a podmínkou pro to byl jednomyslný souhlas ostatních členských zemí, což bylo podmíněno zavedením a uplatňováním pravidel, například pokud jde o víza, kontroly i spolupráce,“ poznamenal zostra Babiš. 

A odmítl také to, že by Česko nebylo solidární. „Přispíváme penězi a pomáháme na místě našimi policisty, vojáky a experty. Také jsem se migraci věnoval z premiérů EU snad nejvíc – navštívil jsem Frontex, operaci Sophia, konferenci o Libyi v Palermu, Maroko,“ zmínil Babiš.

S ministrem Petříčkem má spory i prezident Miloš Zeman, kdy společně s Babišem jej podrobili kritice kvůli problematice ruské a dalších ambasád. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…