Pěvkyně Pecková se rozohnila před „chvilkaři“: S umělci se jedná jak po roce 1948. Vážně se mluví, že se pošlou do polí a do výroby!

09.06.2020 19:33

„Jsem člověk otevřený a stejně tak potřebuji mít kolem sebe otevřený prostor, otevřenou Evropu,“ zkritizovala zavřené hranice během koronavirové krize operní pěvkyně Dagmar Pecková během svého projevu k podporovatelům spolku Milion chvilek pro demokracii, jehož členové se dnes večer sešli na Staroměstském náměstí v Praze i v jiných částech republiky. Varovala před tím, že se situace začíná podobat té za minulého režimu. „Zcela vážně se ve Sněmovně mluví o tom, že se umělci pošlou do polí a do výroby,“ zhrozila se.

Pěvkyně Pecková se rozohnila před „chvilkaři“: S umělci se jedná jak po roce 1948. Vážně se mluví, že se pošlou do polí a do výroby!
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Operní pěvkyně Dagmar Pecková promlouvá ke Staroměstkému náměstí

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí
Zmínila, že se často setkává s názorem, že „nemá právo hodnotit neradostný či jakýkoli jiný vývoj v České republice“, když ona sama žije v Německu. „Ale já jsem český občan s volebním právem a navíc se ještě považuji za občana Evropy,“ odmítla tvrzení.

Shrnula, že celou dobu koronavirové krize byla nucena strávit mimo území České republiky. „Vyjela jsem si do Německa na pár dní za rodinou a cvak… zavřeli nám hranice,“ vzpomenula s tím, že nikdo tehdy netušil, na jak dlouho byla opatření zavedena. „Už nikdy nechci zažít situaci, že nebudu vědět, kdy mě pustí přes hranice zpět do mé vlasti nebo zažít strach, co je zrovna s mou rodinou, když nemohu jet za ní. Jsem člověk otevřený a stejně tak potřebuji mít kolem sebe otevřený prostor, otevřenou Evropu,“ vyjevila. „Ta možnost, že by se spousty věcí mohly vrátit do stejných kolejí jako více než před třiceti lety, je skličující a nahání strach,“ dodala.

Operní pěvkyně prý pozoruje, co za „falešnosti a šikany se plíží naší společností“. Příkladem uvedla šití roušek, aby bylo možné plnit vládní nařízení. „Hlava tohoto státu, náš prezident, jim ani nepoděkuje,“ pustila se do Miloše Zemana.

S umělci se podle ní na mnoha místech mluví a jedná „jak po roce 1948“. „Politicky se kádrují na dobré a špatné a podle zásluh jsou odměňováni,“ tvrdí. „Zcela vážně se ve Sněmovně mluví o tom, že se pošlou do polí a do výroby,“ zhrozila se. „Proboha, to už tady snad jednou bylo,“ dodala své zděšení.

„Stejně děsivé podle umělkyně jsou ‚politické tlaky na nezávislost České televize‘. Musíme být schopni právě její nezávislost uchránit. Musí zůstat veřejnoprávní a nikdo nesmí ovlivňovat její činnost,“ referovala. Díky sociálním sítím se podle Peckové šíří „nebezpečná propaganda všeho druhu“. „Lidé se nechávají ovlivňovat velmi snadno. Předsudky, intolerance a naprostá nepřipravenost se orientovat v čemkoli,“ vyčetla.

Společnost by se prý již neměla nechat „štvát shora proti sobě“. Varovala před tím, aby jedna skupina nenáviděla druhou.

A svůj proslov ke Staroměstskému náměstí zakončila citátem Václava Havla: „Nenávidět neumí a jsem tomu rád. Když pro nic jiného, tak už proto, že nenávist kalí zrak, a tím znemožňuje hledat pravdu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…