Pilný vyzve resorty, aby přidaly na mzdy, navýšení příjmů nestačí

11.09.2017 6:52

Mzdové nároky pracovníků veřejné sféry ve vztahu ke státnímu rozpočtu na příští rok budou dnes ráno řešit špičky vládní koalice. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v neděli řekl, že i přes zvednutí příjmů navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun oproti červnovému návrhu chybí na platy, jak si je přejí zvýšit odbory, osm miliard korun. Odbory hrozí v době před říjnovými sněmovními volbami kvůli mzdám protesty.

Pilný vyzve resorty, aby přidaly na mzdy, navýšení příjmů nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Odbory ve veřejné sféře podporované vládní ČSSD požadují, aby se platy zvýšily od 1. listopadu, a to o deset procent všem ve veřejném sektoru a učitelům o 15 procent. I Pilný míní, že by učitelé měli dostat přidáno už na podzim 15 procent, žádá ale, aby na platy ministerstva přidaly z vlastních rezerv. Domnívá se, že by mohla z nespotřebovaných výdajů poskytnout 40 miliard korun. Na růst platů ve veřejné sféře je podle něj třeba navíc získat 25 až 27 miliard korun.

V pátek Pilný oznámil, že po výzvě, aby ministerstva informovala, kolik peněz mohou uvolnit, úřady odpověděly, že nic. Naopak podle něj zažádaly ministerstvo financí v souhrnu o dalších 33 miliard korun, což by dohromady s požadavkem na růst platů zvýšilo schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun.

Po jednání koalice se bude návrhem státního rozpočtu věnovat plénum vlády, neočekává se, že by dnes kabinet návrh definitivně schválil. Příští pondělí chce návrh představit na zasedání tripartity. Sněmovně musí vláda návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…