Pirát Pikal připomněl srpen 68. Uprchlíci a média. Schillerová děkovala, ředitel rozhlasu Zavoral zdůraznil význam svobody

21.08.2021 14:46

V noci z 20. na 21. srpna 1968 vtrhla do Československa okupační vojska vedená sovětskými veliteli. Jen do konce roku 1968 okupanti usmrtili 137 Čechoslováků. Pirátský poslanec Vojtěch Pikal v den tohoto smutného výročí připomněl, jak důležitá jsou svobodná média, kterým nejde jen o počet kliknutí na článek. Ministryně financí Alena Schillerová konstatovala, že tak, jako v srpnu 1968 svět myslel na Československo, tak Česko dnes nesmí zavírat oči před těžkostmi světa.

Pirát Pikal připomněl srpen 68. Uprchlíci a média. Schillerová děkovala, ředitel rozhlasu Zavoral zdůraznil význam svobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínková akce k připomenutí památky obětí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968 před budovou Českého rozhlasu

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, senátorka Miroslava Němcová (ODS), pirátský poslanec Vojtěch Pikal a s nimi i další osobnosti si před budovou Českého rozhlasu připomněli střet o rozhlasové vysílání ze srpna 1968, kdy do Československa vtrhli sovětští vojáci a další tehdy spřátelené armády a ve jménu boje s neexistující kontrarevolucí neváhali vraždit Čechoslováky. Jen do konce roku 1968 bylo zabito 137 občanů této země a stovky dalších byly zraněny. Nejvíc obětí si vyžádaly střety právě v okolí rozhlasu.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral zdůraznil, že na to nesmíme zapomenout, protože zapomenutí by českému národu nic nepřineslo. „Hodnoty, za které byli lidé ochotni riskovat život, nejsou lhostejné ani nám, jejich dědicům,“ pravil Zavoral s tím, že si musíme uchovat svobodu osobní i svobodu národa.

Po Zavoralovi promluvil pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Jednadvacátý srpen 1968 označil za jeden z temných milníků českého národa, během něhož bylo krvavě pošlapáno tzv. pražské jaro.

„Připomínáme si také 70 tisíc uprchlíků, kteří v prvním roce po invazi opustili zemi,“ podotkl Pikal s tím, že tito lidé se s bolestí odpoutali od svých kořenů a jali se hledat nové místo k životu ve svobodném světě.

O rozhlas se bojovalo, protože si lidé chtěli uchovat přístup k nezávislým zprávám, což by mělo být poučením i pro nás a pro dnešní dobu.

„To by pro nás mělo být připomínkou toho, jak důležitá je pro demokracii svoboda slova a jak důležitou roli hrají média. Zejména média veřejnoprávní služby. Protože pouze v informované společnosti, ve společnosti, která není závislá čistě na médiích, která buď jsou poplatná co nejrychlejší informaci a co největšímu počtu sdílení emocí, nebo na médiích, která jsou poplatná svým majitelům, tak pouze v takové společnosti může demokracie vzkvétat a fungovat,“ připomněl Pikal.

Nejhlubší poklonu všem obětem invaze Varšavské smlouvy vyjádřila i ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. Vyjádřila vděčnost také lidem, kteří se na obranu Československa postavili kdekoli jinde na světě.  

„Ani Česká republika nesmí nikdy zavírat oči před těžkostmi a útrapami, které se dějí za našimi hranicemi. Ať už jakkoliv daleko,“ pravila Schillerová.

Poděkovala i pamětníkům, kteří předávali a předávají své zkušenosti ze srpna 1968 svým dětem, vnukům a všem dalším lidem, kteří mají zájem naslouchat. Zvláště si cení lidí, kteří se takto vyjadřovali do listopadu 1989. „Právě kvůli tomu po celou dobu normalizace zůstala svoboda v našich srdcích. ... Výročí, jako je to dnešní, nám musí navždy připomínat, že žít ve svobodném demokratickém světě je vzácnou hodnotou, za kterou stojí nemalá hrdinství jednotlivců. Proto jsme tady. Nikdy na to nezapomeneme,“ poznamenala Schillerová.  

Ruská federace, nástupnický stát Sovětského svazu, za časů Vladimira Putina stále vydává okupaci Československa za bratrskou pomoc v boji proti neexistující kontrarevoluci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…