Pirát navrhl youtubera Kováře, agitujícího na školách, na státní vyznamenání. Ten ho ale od Zemana převzít odmítá

06.04.2019 13:14

Překvapivou novinkou je, kdo se historicky poprvé objevuje na seznamu nominovaných na státní vyznamenání. Je jím jeden s nejznámějších českých youtuberů Karel Kovář alias Kovy. Tohoto vlivného influencera navrhl pirátský poslanec Tomáš Martínek. Sám Kovy ale říká, že od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání nepřevezme.

Pirát navrhl youtubera Kováře, agitujícího na školách, na státní vyznamenání. Ten ho ale od Zemana převzít odmítá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Youtuber Karel Kovář alias Kovy

Obvykle je zvykem, že medaile z rukou hlavy státu přebírají nejrůznější vědci, lékaři, vojáci nebo zasloužilí umělci. Doba se ale vyvíjí a s ni se trochu mění i profese, kterými se plní list nominantů. Před týdnem už padly dvě desítky nominací na státní vyznamenání. Mezi zasloužilými osobnostmi má své místo i youtuber, který svou tvorbu často zaměřuje na různá společenská a politická témata – youtuber Karel Kovář známý jako Kovy.

Ve spolupráci s Člověkem v tísni například natočil pětidílný seriál Kovyho mediální ring, v němž přináší návod, jak se zorientovat ve světě médií. Podle něj samotní učitelé někdy věří dezinformacím. Kromě toho přibližuje různá témata spojená s médii. Pečlivě se na svém kanále ale věnoval i posledním českým prezidentským volbám a v nich kandidujícím osobám.

Původní zdroj ZDE

Upozornil na sebe ale také v roce 2017, kdy udělal rozhovor s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, kterého se dotazoval na přejíždění europoslanců mezi Bruselem a Štrasburkem, na migrační krizi nebo na vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem. 

Jelikož je Kovy prý jednou z ikon současné mladé generace a neváhal spojit síly s projektem Jeden svět na školách, navrhnout ho na vyznamenání za zásluhy nižšího řádu v oblasti vzdělávání přišlo pirátskému poslanci Tomáši Martínkovi jako dobrý nápad. „Rozhodl jsem se, že každý rok budu nominovat dvě osoby, které ve svém volném čase pomáhají vzdělávat společnost a zvyšovat mediální gramotnost populace, aby lidé nepodléhali manipulaci pomocí lživých či zavádějících informací,“ vysvětluje Martínek.

I když šance Kovyho získat státní vyznamenání jsou podle některých mizivé, budí návrh pirátského poslance Martínka otázky. A sice, za co by měl Kovy vyznamenání dostat? Objevuje se kritika, že ve svých dvaadvaceti letech je Kovář přiliš mladý. Faktem zůstává, že pocty se dostalo v takovém věku spíše lidem za opravdu hrdinské činy, jako záchrana lidského života nebo položení života vlastního za dobrou věc.

Kromě společenských témat si Kovy potrpí i na témata méně vážná. Ve svých videích třeba paroduje Halinu Pawlowskou nebo kreslený seriál Prasátko Pepa. Také nazpíval parodii na letní diskotékový hit Despacito, což je mimochodem jeho nejsledovanější video.

Tři roky po sobě však získal ocenění pro videoblogera roku v anketě Czech Blog Awards a časopisem Forbes byl v roce 2016 označen za sedmnáctého nejvlivnějšího Čecha na sociálních sítích. I kdyby šance vysvitla, Kovy by si prý vyznamenání ze Zemanových rukou nepřevzal. „Schválen nebudu, a i kdybych byl, tak z rukou úřadujícího prezidenta to nedokážu převzít,“ řekl jasně Kovář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…