Piráti a dvacet procent? Přečtěte si, co k této vizi řekl u Soukupa prezident Zeman

08.03.2019 0:01

Nový týden přinesl další díl pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Moderátor Jaromír Soukup otevřel diskusi nad řadou aktuálních témat. S prezidentem Milošem Zemanem rozebrali například sjezd ČSSD, návštěvu premiéra Andreje Babiše v Bílém domě nebo amatérský nápad ministra Petříčka na odzbrojovací konferenci.

Piráti a dvacet procent? Přečtěte si, co k této vizi řekl u Soukupa prezident Zeman
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Moderátor Soukup začal sjezdem ČSSD, který se uskutečnil v minulém týdnu. Prezident prozradil, jak je s jeho průběhem spokojen. „De facto se tam střetly dva koncepty. A sice na kterého voliče se obrátit. Ve svém projevu jsem apeloval, aby si sociální demokracie uvědomila, že její přirozený volič je mezi 4,5 milionu zaměstnanců a 2,5 milionu důchodců,“ uvedl.

Naopak řekl, že ten druhý směr opravdu není mladý vysokoškolský a velkoměstský liberál. „Těch už není ani tolik. Tohle zboží je rozebráno a není na skladě. Rozebrali si je hnutí ANO, ODS a Piráti. Předpoklad, že by někdo z nich přešel k ČSSD, je naivní. Přesto to tam v podtextu zaznívalo,“ podivila se hlava státu. „Chtěl bych věřit, že i ti poslanci, kteří byli zastánci liberálů, pochopili, že to je cesta k sedmi procentům,“ připomněl.

Personální složení nechtěl příliš komentovat. „Hlavní je změnit orientaci a vrátit se k tradičním voličům,“ zopakoval Zeman, který na sjezdu přislíbil, že do evropských voleb bude volit sociální demokracii. „Některé odhady mluví u ČSSD o pětiprocentní hranici, kdyby skončila pod ní, tak se do europarlamentu nedostane. Kdyby se tak stalo, tak se v ČSSD opět vzbouří ti, kdo protestovali proti vstupu do vlády. Dalo hodně práce vytvořit tuto vládu, nerad bych, aby se kvůli tomu rozbila,“ řekl Zeman.

Dostalo se i na nápad ministra zahraničí Tomáše Petříčka uspořádat konferenci k odzbrojení, které by se zhostila Česká republika, nabídla prostory v Praze a přizvala například amerického, ruského a čínského prezidenta. Zeman to ale nazval výstřelem od boku. „Téma je zajímavé a Praze by to přineslo prestiž. Sám mám s ruským a čínským prezidentem dobré vztahy. Babiš po návštěvě Bílého domu bude mít zase s Trumpem dobré vztahy. Ale výstřel od boku proto, že se to neprojednalo s prezidentem ani ve vládě, ani v ČSSD. To je amatérismus a amatérské akce nemám rád,“ řekl s tím, že bude na Hradě svolávat čtvrtletní poradu ústavních činitelů a nemá nic proti tomu tento bod zařadit na agendu.

Upozornil ale, že by to znamenalo obrovskou přípravu a zejména agendu, kdy musíme říct, jaké zbraňové systémy by měly bý předmětem odzbrojovací konference. „To nezaznělo, takže to byl ukvapený výstřel do tmy,“ poznamenal prezident.

Zeman tento týden jednal s ruským ministrem průmyslu o ekonomické spolupráci. „Objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi se za poslední dva roky zvýšil o třicet procent,“ pochvaloval si a dodal, že to samé se týká růstu počtu ruských turistů u nás. „Živě jsem se zajímal i o případy ruských podniků neplnících své závazky, případů je několik,“ řekl.

Následně Soukup zmínil incident, v němž Moskva považuje za neopodstatněné rozhodnutí českých úřadů nevpustit do země jednoho ze členů delegace, ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který tento týden navštívil ČR. Dotyčný člen je prý několik let na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb.

Hlava státu něco takového pokládá za hloupu provokaci. „Ruská delegace dokonce uvažovala, že se otočí a vrátí se zpátky. Byla zde ale mezivládní komise, která má pro dobré hospodářské vztahy svůj význam, narušilo by to hospodářskou spolupráci. Jsou lidé, kteří neumějí nic jiného než dělat hloupé provokace,“ uvedl Zeman a v kontextu s tím zmínil i obdobně hloupý počin a reakce v kauze Huawei. „Nemávejme nad tím rukou a ptejme se, kdo škodí,“ doplnil.

Babiš byl dnes přijat americkým prezidentem Trumpem. Zeman se prý s premiérem shodl na tom, které požadavky mají zaznít. Uvedl například, že se shodl s Babišem i na tom, že je dobré se ohradit proti americkému úmyslu celní bariéry na dovoz evropských aut, protože by to postihlo českou ekonomiku. „A doporučil jsem Babišovi, aby dal Trumpovi jako dárek přesun české amabasády z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ nezapomněl dodat s tím, že dobré vztahy mají být založeny na ekonomické spolupráci.

Čekají nás deváté volby do Evropského parlamentu, které Zeman považuje spíše za volby druhého řádu pro jejich nízkou volební účast. Zaměřil se i na zajímavé prohlášení Pirátů, že v nich dostanou dvacet procent. „Analýzy říkají, že mají ale vlažné voliče, je to tedy přeceněno. Zato komunisté mají poměrně silný hardcore, který se projevuje při nízké volební účasti. Zbývající ANO, ODS, možná ČSSD jsou mezi těmito dvěmi extrémy,“ dodal.

Většina stran, které budou kandidovat, už uveřejnila své lídry, kteří povedou kandidátky. Zeman vzpomněl, že nejzajímavější lídr byl Jan Keller. „Bohužel nechce už kandidovat za ČSSD, je mi to líto, je to brilantní intelektuál. Doufám, že nadále bude psát články do deníku Právo, to je jediný důvod, proč ten deník číst,“ řekl.

„Pokud jde o ostatní, tak znám Jana Zahradila, vážím si ho pro konzistenci jeho postojů. U ANO ty dvě europoslankyně neznám. Znal jsem ke své vlastní škodě jen Pavla Teličku, ale ten si vytvoří vlastní stranu jako ten pan Štětina. Doufám, že neprojdou,“ dodal. Soukup se pak zeptal na Pavla Svobodu z KDU-ČSL, kterého nazval výraznou tváří. „Jak pro koho, já ho za výrazného nepokládám. Třeba dělá černou, méně viditelnou práci v Evropském parlamentu, které si člověk jako já nevšimne,“ dodal. Lídrem kandidátky SPD bude Ivan David, kterého si Zeman velmi váží. „Má zajímavé články a je to dobrá volba,“ řekl.

Připomínáme si dvacet let od vstupu do NATO. Zeman v souvislosti s tím zmínil, že je třeba se nadále bránit proti mezinárodnímu terorismu. „Budu apelovat na to, abychom neopouštěli Afghánistán a nevrátili vládu do rukou Tálibánu, který organizoval útok na newyorská dvojčata. Je zde euforie, že Islámský stát byl poražen v Sýrii i Iráku, ale Afghánistán může být ještě velký problém,“ míní.

Závěrem Soukup zmínil, že ministryně financí Alena Schillerová se vyjádřila, že by chtěla prodiskutovat zrušení platby státu za státní pojištěnce a kompenzovat to zvýšenými odvody těch ekonomicky aktivních. „Tady je ďábelský ekonomický trojúhelník, kdy jeden z vrcholů jsou investice, druhý životní úroveň a třetí zachování stability státního rozpočtu. Návrh by ušetřil sedmdesát miliard korun, ale zatížil jak podnikatele, tak zaměstnance vyššími odvody. Hrozí zpomalení ekonomického růstu, tak je tato úvaha zcela legitimní,“ uzavřel prezident s tím, že však zaregistroval silné protestní hlasy a z těch, které byly pro, byla jedna okrajová zdravotní pojišťovna, což je málo.

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…