Piráti chtěli na Fóru schválit nové poslání. Neprošlo

30.04.2023 12:24

Česká pirátská strana postaví ve volbách v příštím roce vlastní kandidátky ve všech krajích, nevylučují ani koalice. Záležet bude na rozhodnutí dané krajské organizace. Jejich programové cíle se zatím ve stanovách aktualizovat nebudou. K přijetí aspoň jedné ze změn v sobotu chybělo na celostátním fóru strany v Liberci pět souhlasných hlasů.

Piráti chtěli na Fóru schválit nové poslání. Neprošlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Fórum navštívil také premiér Petr Fiala (ODS), který Piráty označil za významnou součást vládní koalice. K pokračujícímu spojenectví je vyzvali i další koaliční politici. Kroky vlády ale kritizovala předsedkyně „Mladého Pirátstva“ Kateřina Stojanová.

Podle předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše nebude vedení do kandidátek zasahovat. Jejich podoba bude ale záležet i na vůli dalších subjektů spolupracovat v jednotlivých krajích. Stejně jako v minulých volbách budou kandidátky otevřené i nečlenům strany nebo lidem z jiných uskupení. „Nedívám se na to pouze pohledem celostátních stran, ale je spousta zajímavých lokálních i krajských uskupení, která mají tah na branku a to je, myslím, zajímavá varianta pro krajské volby,“ řekl Bartoš ČTK.

Piráti v sobotu v Liberci hlasovali o změnách programových cílů, žádná ale neprošla. Největší naději na úspěch měl návrh skupiny kolem předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Podle něj by si měla strana ve stanovách zakotvit, že jejím posláním je „svobodná, vzdělaná a spravedlivá společnost“, která dokáže zajistit lidem prosperitu a vysokou kvalitu života. Návrh podpořilo 242 hlasujících, potřeba bylo 247 hlasů. Prvořadým cílem strany tak i po 14 letech ve stanovách zůstává prosazování práva na svobodné šíření informací a ochrana soukromí.

Koaliční spolupráci s Piráty označil Fiala za „skutečné partnerství“, i když se v řadě názorů vládní strany liší. Věří v to, že se v koalici podaří zachovat atmosféru důvěry a spolupráce a že strany zůstanou spojenci pro prosazení nutných reforem veřejných financí a důchodů.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na videozáznamu poprosila Piráty o podporu pro nepopulární, ale nutná opatření. Vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan ve videozdravici uvedl, že Piráti a Starostové jsou liberálnější, a jsou si proto bližší než partneři ze stran koalice Spolu. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka míní, že spolupráce s Piráty je „věcná a korektní“ a ve vzájemném respektu k rozdílným stanoviskům.

Stojanová ale řekla, že některé kroky vlády za poslední rok neodpovídaly potřebám a očekáváním mladé generace. Vláda podle ní nepomáhá příliš zlepšit postavení mladých. „Místo toho, aby se zaměřila na řešení skutečných problémů, zdá se být často vzdálená od reálných potřeb mladých lidí, a v lecčems, troufám si říct, dokonce hází klacky pod nohy,“ pronesla šéfka „Mladého Pirátstva“.

Podle Bartoše zřejmě reagovala na některé uniklé návrhy, které jednotlivé strany vládní koalice předkládaly při debatě o konsolidaci státních financí, a které míří například na zdanění stipendií nebo zdanění studentských příjmů. „Nemyslím si, že by na tom byla nějaká shoda,“ podotkl. V českém daňovém systému jsou podle něj výjimky, na které by se měla vláda zaměřit přednostně, ale zdanění příjmů studentů k nim dle něho nepatří.

Bartoš prohlásil, že politici musí zvrátit trend strachu a frustrace, který v lidech vyvolávají aktuální krize spojené s válkou na Ukrajině a s inflací. „Česká republika a celý svět čelí řadě krizí, které mají dopad na kvalitu života lidí, na trvale udržitelný rozvoj, který by měl být naším cílem. V lidech se objevuje strach, deziluze, často i frustrace,“ poznamenal.

Podle serveru Seznam Zprávy půjdou Piráti do senátních voleb s uskupením SEN21. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht k tomu řekl pár slov. „Chceme sjednocovat liberální spektrum aspoň v oblasti senátních voleb, když ve sněmovních je to těžké,“ uvedl k dohodě o společné senátní kandidatuře.

Piráti si podle programu naplánovali několik workshopů v kině Varšava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hmmm, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarouš777 , 30.04.2023 12:51:19
Jsem moc rád, že tak velká strana pirátů musí zvrátit trend strachu a frustrace. vždyť už mají 4 poslance ! A z toho jsou 3 ministři - velice výkonný spolek.....

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…