Piráti měli loni jako jediná z vládních stran přebytkové hospodaření

02.04.2023 6:50

Piráti loni jako jediná z pětice vládních stran hospodařili s přebytkovým rozpočtem. Podle výroční zprávy odevzdané Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí byli v plusu o 6,1 milionu korun. Přebytek vykázali Piráti i v roce 2021, kdy činil 20,5 milionu korun.

Piráti měli loni jako jediná z vládních stran přebytkové hospodaření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Výnosy v roce 2022 vyčíslili Piráti na 94,6 milionu korun. Ze státního rozpočtu přijali 39,1 milionu korun jako příspěvek na činnost, dalších 11,5 milionu pak na úhradu volebních nákladů. Dary přinesly do stranické pokladny 35,9 milionu korun, na členských příspěvcích pak získala strana přes půl milionu.

Náklady Pirátů činily loni 88,4 milionu korun. Významnou položku tvořily stejně jako u dalších stran výdaje na volby do obecních zastupitelstev, které u Pirátů dosáhly 31,8 milionu korun. Senátní kandidatura pak stranu vyšla na 4,1 milionu korun. Na platy loni dali Piráti bezmála 1,6 milionu korun.

Politické strany a hnutí zpracovávají výroční finanční zprávy vždy v závěru prvního čtvrtletí. Podle zákona o politických stranách mají povinnost zprávy předložit dohledovému úřadu každý rok do 1. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…