Piráti mohou po volbách Babišovi v Bruselu zavařit. Ale trochu jinak, než posíláním stížností...

25.05.2019 13:03

Babišovo hnutí ANO se možná stane vítězem voleb do Evropského parlamentu v České republice. Záleží mimo jiné na tom, kolik voličů nespokojených s vládou dorazí k volbám. Jenže vítězství samo o sobě Babišovi nemusí stačit. Nakonec mu může pořádně zhořknout v ústech.

Piráti mohou po volbách Babišovi v Bruselu zavařit. Ale trochu jinak, než posíláním stížností...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Hnutí ANO může vyhrát volby do Evropského parlamentu v České republice. Přece jen už několik let jasně dominuje domácí politické scéně. Jenže toto předpokládané vítězství může Babišovi ještě pořádně zhořknout v ústech.

Bude totiž záležet na tom, do jaké frakce Evropského parlamentu se nakonec europoslanci z hnutí ANO zapojí. V tuto chvíli jsou členy liberální frakce ALDE, jenže je otázka, jak dlouho v ní ještě vydrží. Evropští liberálové totiž teď usilují o spolupráci s hnutím francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a ač Babiš rád říká, že si s Macronem rozumí, ale politická realita může být nakonec jiná.

„Macronovci ovšem do Štrasburku nepozvali všechny dosavadní strany, které patřily k ALDE. Chybělo konkrétně i české ANO. Z českých stran bylo zastoupeno jen nové hnutí odpadlíka od ANO Pavla Teličky, které ale v žádném průzkumu nemá nad pět procent a přeskočení této hranice pro vstup do Evropského parlamentu by v jeho případě bylo obrovským překvapením,“ uvedl k tématu Reflex.cz.

V tuto chvíli nelze vyloučit, že členy Macronova uskupení se nakonec stanou i čeští Piráti, kteří doma nenechávají na Babišovi nit suchou.

Čeští Piráti už nejednou prohlásili, že si frakci vyberou až po volbách, ale ať už se rozhodnou pro Macronovo uskupení nebo třeba pro evropské zelené, europoslanci z hnutí ANO mohou po volbách zjistit, že je v žádné velké frakci nikdo nechce. Zpravidla zde totiž již působí čeští politici, kteří doma stojí vůči Babišovi v opozici.

Babišovi europoslanci by mohli utvořit novou frakci s politiky Ligy Mattea Salviniho a dále Viktora Orbána, ale tato varianta není pro Babiše právě ideální. Zvlášť když Orbán má v EU pověst problematického politika.

Může se tak prý stát, že Babišovi europoslanci zůstanou po volbách tzv. na ocet, nebo budou muset uzavřít nějaké hodně neobvyklé spojenectví. To se však definitivně ukáže až po volbách, které v ČR skončí až v sobotu ve 14 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…