Piráti proti biopalivům: Vydělá prý Agrofert

07.07.2021 14:07

Koalice Pirátů a Starostů chce na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny rázně odmítnout chystanou vládní novelu, podle které by se mělo do benzínu povinně přimíchávat více biopaliv. Znamenalo by to podle nich zdražení benzínu a vyšší zisky pro Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Piráti a Starostové také chtějí zatočit s „energošmejdy“ nebo zajistit finanční podporu dětských skupin namísto kojeneckých ústavů.

Piráti proti biopalivům: Vydělá prý Agrofert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Sněmovna se bude tento týden ve 3. čtením zabývat zákonem o podporovaných zdrojích energie, která je podle Pirátů a Starostů je další solárním tunelem vlády. „Máme důvodné obavy, že se tím vláda snaží vykopat další solární tunel, který bude stát naši zemi přes 600 miliard,“ tvrdil předseda Pirátů Ivan Bartoš na tiskové konferenci.  

„Kabinet přihraje peníze již v Česku působícím solárním elektrárnám a dalším zdrojům – řeší totiž staré i nové instalace obnovitelných zdrojů dohromady. Místo abychom zvýhodnili nově budované a 10x levnější instalace, stále posíláme peníze těm, které si na sebe už vydělaly. Piráti a Starostové žádají férovou podporu, která skutečně nastartuje rozvoj obnovitelných zdrojů, nikoli vytvoří další tunel pro vybrané technologie. Podpora musí probíhat do budoucna především formou aukcí, tedy na základě principu trhu – soutěže o nejnižší cenu ve prospěch lidí,“ má jasno Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Kritika směřuje i na pozměňovací návrh, podle kterého by se do benzínu mělo povinně přimíchávat dvakrát více biopaliv. „Zároveň do zákona o podporovaných zdrojích energie poslanci ANO načetli pozměňovací návrh, který navyšuje povinné přimíchávání biopaliv první generace do benzínu. A který tak sáhne do peněženky každému z nás, neboť fakticky zdraží benzín navíc o 2 koruny k současným cenám. Výrobcům biopaliv, kdy tím největším je premiérův Agrofert, naopak narostou zisky v řádech miliard,“ štve Bartoše.

„Náš poslanec Radek Holomčík v minulosti navrhoval povinné přimíchávání biopaliv do benzínu zcela zrušit, současná vláda – tedy hnutí ANO – ale plánuje vydolovat z biopaliv a peněženek občanů každou korunu. To je za Piráty a Starosty zcela nepřijatelné a uděláme vše proto, aby nedošlo k dalšímu tunelování peněženek lidí, navíc v době největší novodobé krize, v které tato země kdy byla,“ dodal Bartoš.

Z iniciativy hnutí STAN vychází návrh, který by měl vyřešit situaci s podomními prodejci energií, kteří často používají nekalé praktiky. V rámci návrhu by se mělo usnadnit odstoupení od uzavřených smluv a zrušit některé sankce za vypovězení smlouvy. „Podomní prodejci energií, tzv. energošmejdi, si často pro své nekalé činnosti vybírají seniory a nabízejí jim nevýhodné smlouvy. Dříve zkoušeli podvody přes hrnce, po medializaci kauz přišli s vynalézavějšími triky. I koronavirová krize ukázala problém podomního prodeje v plné nahotě. Výhodná změna dodavatele energií a roušky zdarma – to nabízeli mnozí z nich. Je třeba s tím jednou provždy skoncovat. Energošmejdy chceme vytlačit za hranu zákona už řadu let. Náš původní návrh se ale vládě z nějakého důvodu nelíbil. Pokud poslanci přijmout náš pozměňovací návrh, obce dostanou možnost zakázat na svém území podomní prodej energií. Věřím, že tuto změnu poslanci podpoří,“ vysvětloval předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Sněmovna má v týdnu projednat také téma dětských skupin. „Původní návrh by představoval faktickou likvidaci dětských skupin a ohrožení míst pro 16 tisíc dětí, což je pro nás nepřijatelné. Povedlo se nám po řadě jednání zachovat rozumné podmínky pro fungování skupin, název dětských skupin a také flexibilitu – dětské skupiny budou moci navštěvovat děti až do šesti let věku, což byl náš hlavní požadavek. Zároveň je to samozřejmě velmi účinné řešení problémů malých obcí s nedostatkem kapacity mateřských škol,“ řekla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

„Naším cílem bylo, aby byly dětské skupiny zachovány v současné kvalitě s jistotou financování do budoucna, což se nám po mnoha diskusích podařilo prosadit. Tomu jsem velmi ráda jak kvůli rodičům, dětem, tak malým obcím a zaměstnavatelům. Jednání se ale táhla neúnosně dlouho, dětské skupiny vůbec netušily, jaké budou mít podmínky pro provoz a financování, přitom už byly zápisy pro nový školní rok,“ upozornila 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová s tím, že zásadním tématem bude také ukončení praxe kojeneckých ústavů.

„Doufám, že se nám podaří konečně zrušit zastaralou praxi umisťování nejmenších dětí do kojeneckých ústavů, kterou již odmítla řada zemí na světě. Děti patří do rodiny, ne do ústavu. Pro jejich zdravý vývoj je nutná přítomnost jedné stálé pečující osoby, ke které si dítě vytvoří vztah. Náš návrh proto počítá s transformací kojeneckých ústavů například na podporu rodin dětí s vážným onemocněním i s lepší podporou pěstounů a prevencí odebírání dětí rodičům ze sociálních důvodů,“ nastínila Richterová.

Na závěr Rakušan vyzval vládu, aby urychleně vyřešila nejistotu, která v posledních dnech panuje kolem podmínek vyplácení pomoci postiženým jihomoravskou katastrofou. „V rámci české společnosti se po katastrofě vytvořila obdivuhodná solidarita, který je doprovázena reálnou pomocí. To však neplatí o vládě, která zůstává u zlatých řečiček, ale ve skutečnosti nechává postižené občany z jihomoravských obcí v nejistotě, jakým způsobem jim bude pomoc vyplacena. Chceme, aby vláda dnes na plénu Sněmovny tuto nejistotu veřejně vyvrátila a odstranila morální hazard, který se skrývá v odečtu pojistek od státní dotace. Ve zdravém státě přece není možné trestat občany, kteří se v životě chovají zodpovědně a pravidelně si platí pojištění,“ doplnil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…