Piráti se prý ani po volebním úspěchu nezmění. Jejich předseda hovořil v rádiu o lhářích ve fraku

27.10.2014 18:39

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl Lukáš Černohorský, předseda České pirátské strany. Do studia si ho pozvala moderátorka Helena Šulcová. Výsledky voleb prý Piráty nezměnily, ale jejich zastupitelé si prý uvědomují zodpovědnost, kterou přijali.

Piráti se prý ani po volebním úspěchu nezmění. Jejich předseda hovořil v rádiu o lhářích ve fraku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politické plakáty v ulicích Prahy. Do termínu voleb zbývá týden

Na zasedání celostátního fóra si Česká pirátská strana v srpnu zvolila nového předsedu. Ivana Bartoše ve funkci nahradil předseda moravskoslezské organizace Lukáš Černohorský. Ten také z Ostravy dorazil do studia Českého rozhlasu. Svými výsledky ve volbách někoho překvapili, ale každopádně už nahlížejí do vysoké politiky, přestože někteří je stále vnímají jako recesistickou stranu. Nyní budou mít starostu v Mariánských Lázních a dostali se do zastupitelstev například v Praze či v Brně.

Jejich předseda tvrdí, že je výsledky voleb nezměnily. „Piráti jsou stále stejní. Už se z té komunální politiky přeorientujeme na krajské volby a pochopitelně i na volby do Poslanecké sněmovny,“ líčil další cíle. Zastupitelé zvolení za Piráty prý už cítí a přijímají tu odpovědnost, kterou získali po volbách, a strana se jim snaží vytvořit i odborné zázemí.

Lháři ve fraku každý uvěří…

Moderátorka poukázala na často velmi neformální oblečení jejich členů, a na to s úsměvem Černohorský uvedl: „Lháři ve fraku každý uvěří, ale my se nepřetvařujeme.“ Přesto prý rozlišují mezi příležitostmi a na oficiální jednání běžně dodržují příslušné normy a přizpůsobí i oblečení.

V zastupitelstvech chtějí dosáhnout větší otevřenosti vůči občanům a nastolit podmínky, kdy je snadné kontrolovat činnost jednotlivých radnic. „Chceme otevření účetnictví měst a všechny smlouvy na internetu, tak, aby na zakázky bylo vidět hned a ne až zpětně,“ uvedl předseda České pirátské strany. Pražské sdružení prý projednává možnost, že by se pražští zastupitelé mohli úplně věnovat práci na magistrátu. Proto kromě odborné podpory zvažují i finanční příspěvky svým lidem.

Ti se prý budou rozhodovat samostatně, bez toho, aby jim do toho mluvil předseda strany. „U nás je to jinak, u nás rozhoduje krajské sdružení. Sporné body budou konzultovat právě s krajským sdružením, jinak jim nebudeme mluvit do jejich činnosti v zastupitelstvech,“ říká třicetiletý IT analytik Lukáš Černohorský.

V Ostravě máme také internet

Je známo, že Černohorský žije v Ostravě a stranu odtamtud také řídí. Nepovažuje vůbec za nutné se kvůli své funkci stěhovat do hlavního města. „V Ostravě máme také internet,“ říká s nadsázkou ke komunikaci s ostatními členy. Ti se mu nezodpovídají, on se však prý nechává informovat.

S bývalým předsedou Ivanem Bartošem má podle svých slov dobré a přátelské vztahy. Není tam to, co bývá někdy vidět v klasických stranách, kde se bývalým předsedům často „okopávají kotníky“. „U Pirátů nemá funkce na přátelství vliv. Když je Ivan Bartoš v Ostravě, zajdeme na pivko, když já přijedu do Prahy, tak se také sejdeme,“ říká ke vztahu s bývalým předsedou. A žárlit na něj kvůli tomu, že Bartoše po volbách kontaktoval Andrej Babiš z ANO, ho prý nenapadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…