Pirátům radí elitní policejní důstojník ve službě. ANO chce mimořádné jednání výboru pro bezpečnost

15.05.2019 16:38

Poslanci hnutí ANO požadují svolání mimořádného jednání sněmovního výboru pro bezpečnost. Vadí jím, že Pirátům radí důstojník Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jan Šmída, je to podle nich na hraně zákona, píše server Info.cz.

Pirátům radí elitní policejní důstojník ve službě. ANO chce mimořádné jednání výboru pro bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Pirátům pomáhá Šmída především s legislativou, loni v říjnu byl zvolen do děčínského zastupitelstva jako nestraník. U policie se zabývá vyšetřováním finanční kriminality, s čímž má problém několik členů bezpečnostního výboru. Na mimořádné jednání si proto chtějí pozvat ministra vnitra, ředitele NCOZ a případně i šéfy BIS, ÚZSI či vojenského zpravodajství.

Cílem bodu je podle žadatelů o svolání jasná definice, kdy příslušník bezpečnostních složek je politicky angažovaný, ať už jako člen politické strany či jako nestraník za politické uskupení, kdy porušuje zákon a kdy hrozí úniky informací z jeho denní náplně práce a jejich možné zneužití v politických kampaních či jednání proti bezpečnosti a stabilitě České republiky.

Informace o spolupráci znepokojují i Národní centrálu proti organizovanému zločinu, která se již problémem zabývá. „Příslušník nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí ani vykonávat činnost v jejich prospěch; volební právo příslušníka tím není dotčeno,“ uvádí zákon.

Šmída se však coby vyšetřovatel Národní centrály proti organizovanému zločinu svému příklonu k Pirátské straně netají. „Bohužel ale vzhledem ke své práci nemohu být straníkem. Jinak bych už dávno byl ve vašich řadách. Být Pirátem je pro mě jedinou variantou, proto jsem již několik let vaším hrdým voličem,“ uvedl na jednom veřejně přístupném internetovém fóru.

Sám ve spolupráci s Pirátskou stranou nevidí žádný problém. „Myslím, že odbornost je prokazatelná, a nemyslím si, že by to bylo v rozporu se zákonem o služebním poměru, že bych vykonával něco ve prospěch Pirátské strany. Tato záležitost, myslím si, je ve veřejném zájmu,“ uvedl Šmída.

Vedoucí pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáš Kolářík argumentuje však tím, že Šmída není stálým členem týmu, byl prý přizván pouze jako host.

Původní zdroj ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…