Pitomé! U ambasády USA to pojmenujeme Guantánamská? Matěj Stropnický drtí primátora Hřiba

12.02.2020 20:22

Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický má za to, že nápad současného pražského primátora Zdeňka Hřiba přejmenovat náměstí Pod kaštany, kde sídlí ambasáda Ruské federace, na náměstí Borise Němcova, slavného opozičního ruského politika zavražděného v Moskvě, není z nejlepších. Stropnický se tady vzácně shodl s prezidentem Milošem Zemanem.

Pitomé! U ambasády USA to pojmenujeme Guantánamská? Matěj Stropnický drtí primátora Hřiba
Foto: FB Zdeňka Hřiba
Popisek: Bude přejmenováno náměstí Pod Kaštany?

Primátor Prahy Zdeněk Hřib oznámil, že by rád přejmenoval náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova.  

Boris Jefimovič Němcov byl ruský liberální opoziční politik, vicepremiér za časů prezidenta Borise Jelcina a velký kritik současného ruského prezidenta Vladimira Putina. V roce 2015 byl Němcov zavražděn.

„Při příležitosti letošní připomínky jeho smrti bychom chtěli přejmenovat náměstí Pod kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova. Naše rozhodnutí rozhodně není žádným nahodilým rozmarem. Vycházíme z dlouhodobých podnětů občanů (např. petice tady: www.borisnemcov.cz/petice), ale samozřejmě také z české lidskoprávní tradice, na kterou bychom neměli zapomínat. V naší koalici ohledně tohoto tématu panuje hodnotová shoda. Co na to říkáte vy? Souhlasíte s přejmenováním?“ zeptal se primátor lidí.

A Martin Stropnický, bývalý předseda Zelených, mu taktéž na sociálních sítích obratem odpověděl. Označil jeho nápad za opravdu hloupý projev „kulturních válek“.

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí

„Plán přejmenovat pražské náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném opozičním ruském politikovi Borisi Němcovovi je asi nejpitomější projev kulturních válek – náhradní politiky, jak tomu říkám, který se dosud objevil,“ rozjel svůj komentář zostra.

Podle Stropnického nebyl Němcov obětí atentátu. Především to byl člověk, který v Ruské federaci otevíral cesty k privatizaci všeho, co jen trochu zprivatizovat šlo. Varovným znamením pro Stropnického bylo už to, že Němcova chválila někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová.

„O jeho guvernérování N. Novgorodu si nedělám iluze vůbec žádné, když ho za něj chválila i Thatcherová, a po finanční krizi 1998, čímsi na způsob balíčků u nás, ale na entou, prohrál v celostátních volbách a už se nikdy nedokázal vrátit,“ pokračoval syn Martina Stropnického, dnešního českého velvyslance v Izraeli.

Matěj Stropnický má za to, že Němcov nese podíl na ponížení Ruska v 90. letech 20. století, čímž prý vlastně přispěl k mocenskému vzestupu Vladimira Putina, byť ho později kritizoval.

Bývalý předseda Zelených by prý také rád věděl, jestli budeme připomínat, že za časů britské koloniální nadvlády nad Indií zemřely miliony lidí nebo přejmenujeme ulici, kde sídlí ambasáda Spojených států na Guantanámskou ulici?

„Ne, ti, kdo tuhle hovadinu navrhují, a ti, kdo ji chtějí schválit, tihle pseudohrdinové a geopolitičtí pidiratlíci (to je pro tuto příležitost smyšlený druh ratlíka nejmenšího) si to dovolujou jenom proto, že jsou pod deštníkem NATO, ve výběhu, že vědí, že nic neriskují, že jim se nic stát nemůže. Nejraději by naťácké svalstvo ještě dotovali dalším zbrojením, aby se mohli producírovat ještě víc, základnami třeba. Proto to není žádná odvaha, ale pouze exhibicionismus,“ uzavřel nesmlouvavě. 

Matěj Stropnický kritizuje nápad s náměstím Borise Němcova

V této otázce byl Stropnický ve vzácné shodě s prezidentem Milošem Zemanem, kterého jinak často kritizoval. Prezidentův postoj k nápadu přejmenovat náměstí Pod kaštany po Borisi Němcovovi popsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jde jednoznačně o krok politický. Klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem,“ citoval pro Lidovky.cz prezidentova slova mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…