Pitomé peníze. Na trhu s ropou je tak zle, že to prý vyřeší jen válka

07.07.2015 9:51

Server E15.cz přinesl analýzu ohledně hry s ropou. Jak podotýká, dříve se říkalo, že USA vedou války, aby jim nevyschl přísun ropy – dnes by však země OPEC nejraději přepadly Ameriku, jen aby přestala těžit.

Pitomé peníze. Na trhu s ropou je tak zle, že to prý vyřeší jen válka
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

„V Rusku mají takové slovní spojení, doslova zní něfťanaja igla, v překladu nejspíš naftová jehla. Jestli to někomu nedává smysl, výraz má evokovat narkomana závislého na ropě. A to je právě Rusko. V našich zeměpisných šířkách to zní bizarně, ale blahobyt nějaké čtvrtmiliardy lidí na světě závisí na tom, že cena ropy dlouhodobě neklesá pod sto dolarů za barel,“ píše server.

Podle analýzy se do vážných potíží brzy dostanou Rusko, Írán, Venezuela, ale i Saúdská Arábie. A to tehdy, jestli se současný cenový „ropogan“ nezastaví a cena ropy opět nevystoupá ke stovce dolarů za soudek. Dnes se pohybuje kolem 60 dolarů za barel. Podle všeho se tak ale brzy nestane – banky, ekonomické magazíny i státy OPEC tvrdí, že ropa nepřekoná hranici 75 dolarů ani za deset let. A důvody jsou prosté – světoví producenti lijí na trh rekordní množství ropy, po které se ještě ani nezačala zvedat poptávka.

Když se loni na zasedání ministrů zemí OPEC ve Vídni očekávalo snížení kvót pro příští půlrok, Saúdská Arábie prosadila, že se žádné kvóty snižovat nebudou. Vypadá to, že vyhlásila cenovou válku desítkám drobných těžařů v Severní Dakotě či Texasu. 

„Svou mravenčí synergií pak zásobují trh více než třemi miliony barelů denně, což v konečném součtu dělá z USA v současnosti největšího producenta ropy na světě. Abychom byli ještě přesnější, Saúdové nevedou válku ani proti těmto – z jejich pohledu – zoufalcům dobývajícím ropu mnohonásobně dráž než oni, ale proti bankám a investičním společnostem, které jejich počínání financují,“ píše server, který zároveň uvádí, že někteří ekonomové výše zmíněným investicím říkají „pitomé peníze“. 

Vzhledem k tomu, že produkce USA stále roste a těžbu zvyšují i Saúdská Arábie a Rusko, vypadá to, že cena barelu naopak klesne pod 50 dolarů. „Což mimo jiné znamená, že několik zemí světa se ještě letos podívá na dno svým devizovým rezervám,“ konstatuje server, který očekává problémy i v Saúdské Arábii a v Rusku.

„Uplynulých pět let proměnilo ropný byznys k nepoznání. Američané do něj vrhli v úhrnu kolem půldruhého bilionu dolarů, což vyrvalo arabským šejkům (tj. státním monopolům pod jejich kontrolou) kormidlo z rukou a proměnilo kdysi mocné hráče ve stafáž bez skutečného vlivu na tvorbu cen. Jestliže arabské státy stále neuroticky chrlí miliony barelů levné ropy denně, je to jen proto, aby neztratily podíl na trhu. Kdysi všemocná Saúdská Arábie nutí ostatní členy páchat pomalé fiskální harakiri (z pohledu takového Íránu, Venezuely či Nigérie vypadá bolestivá situace Ruska pořád ještě idylicky) a připomíná chromého slona, který se marně snaží rozdupat mravence. Tuto kuriózní cenovou rovnováhu by dokázaly rozmetat jen dvě věci: Zaprvé nový válečný konflikt na území velkého producenta ropy, zadruhé výrazné oživení světové ekonomiky. Než se něco z toho přihodí (ani jedno zatím není na obzoru), bude Ferda zvesela cvičit mraveniště,“ uzavírá server.

Celý text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…