Pitomí umělci Koller a Dusilová. Drž hubu, Ovčáčku. Ne, není klid

11.04.2016 7:22

Ostrá výtka stran zahraničně-politického směřování naší země, která zazněla v sobotu během slavnostního ceremoniálu udílení hudebních cen Anděl z úst hudebníků Davida Kollera, Lenky Dusilové a Kláry Vytiskové k některým našim politickým představitelům, a pohotová reakce prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, jenž umělce přirovnal k těm, kteří kdysi podepisovali Antichartu, stále silně rezonují na sociálních sítích.

Pitomí umělci Koller a Dusilová. Drž hubu, Ovčáčku. Ne, není klid
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Umělec David Koller

Anketa

Myslíte si, že Češi jsou rasisté a xenofobové?

9%
91%
hlasovalo: 9082 lidí

„Obdivuju disidenty bojující ve státní televizi proti politikům vyneseným do úřadu ve svobodných volbách. Samozřejmě by bylo lepší tyto politiky pozavírat a do čela státu dosadit pokrokové vůdce z řad uměleckého výboru pro lidové blaho se sídlem v Kotasově kavárně. Ostatně každé totalitě vždycky prošlapávají cestu úplně pitomí umělci, jako je Koller a Dusilová,“ zveřejnil na svém facebookovém profilu šéfredaktor Mf Dnes Jaroslav Plesl.

Hudební a filmový kritik Jan Rejžek se naopak hudebníků zastal, aby se následně nevybíravě navezl do prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Není o čem mluvit, Lenka Dusilová a David Koller na Andělech jasný souhlas. Co to ale má co komentovat ten šašek z Haló novin Ovčáček? To je ten pravý, který má co připomínat umělcům únor a Antichartu! Ať proboha drží hubu, copak ten moula neví, jaké normalizační kreatury ten jeho kágébácko-čínský živitel na Hradě průběžně vyznamenává?!“ vzpomenul Rejžek.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

„A proč by v televizi nemohl umělec říct svůj názor? Jsme snad na ‚Bratislavské lyře‘ někdy v roce 1980?“ postavil se za právo umělců vyjádřit svůj názor i kněz Ladislav Heryán.

Mezi ty, kterým se nelíbilo vyjádření tiskového mluvčího Hradu, se zařadil i producent a expert na marketing Jakub Horák. „Ovčáček nemá co na Kollera, kterej za totáče bubnoval v zakázaný Jasný páce, vůbec co reagovat. By mě zajímalo, jak by se Jirka, kritizující teď statečně angažovaný umělce, tvářil, kdyby ho jako spoustu mániček sbalili na koncertě estebáci. Vsadím se, že po první facce by hned sednul a začal sepisovat do Rudýho práva nějakej angažovanej text chválící komunisty,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Pořádně ostrý komentář vyslal těm, kteří hudebníky za projevení názoru zkritizovali, aktivista Jan Vrobel. Takoví by si dle jeho názoru měl uvědomit, že „svým chováním ze sebe nedělají nic jiného, než prťavý kolečko v hnusný a dávno zrezlý mašinérii bolševický ideologie, ve který je normální držet hubu a krok, nikdy nic neříkat, plivat na všechny kolem, udávat a vyhrožovat“. „Seberte se s těma svýma antilidskejma názorama z éry, kdy se zemědělci snažili vstřebat průmyslovou revoluci, a táhněte na smetiště dějin, nikdo tu na ty vaše ubohý plky není zvědavej. Je rok 2016, už tu dávno nemáte co dělat, tyhle mentální vzorce jsou zdechlý jako čtyřikrát přejetej zajíc,“ míní Vrobel.

Projevování názorů od lidí s „nějakou publicitou a talentem“ je prý v civilizovaném světě normální a žádoucí. „Nejdůležitější hudební kulturní fenomény (ok, to fakt nemluvím o Dusilový a Kollerovi) vznikly jako soundtrack k občanskýmu protestu, ale teda chápu, že to malej českej fašoun se svou mozkovnou fakt nemá jak vstřebat. To by nejdřív z toho rezivýho soukolí musel mít aspoň trochu elementární vůli se vymanit,“ doplnil aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…