Plastové jsou fuj. Celá Sněmovna se shodla

20.07.2022 15:20 | Bleskově

Poměrně vzácná shoda nastala v Poslanecké sněmovně při hlasování o zákazu některých jednorázových plastových výrobků podle evropské směrnice. Pro hlasovali nejen všichni přítomní členové vládních stran, ale i opoziční ANO a SPD.

Plastové jsou fuj. Celá Sněmovna se shodla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze poslanecké sněmovny

Poslanci ve středu projednali a jednoznačným výsledkem schválili zákaz některých jednorázových plastových výrobků, jako jsou například plastová brčka, příbory, kelímky, jídelní tácky nebo krabičky a další. Jde o splnění evropské směrnice o zákazu jednorázových plastů z července loňského roku.

Až dosud měli čeští obchodníci výjimku, kdy mohli v přechodném období takové zboží nabízet ze svých zásob. Zákaz některých jednorázových plastů se podle poslanců pozitivně odrazí na životním prostředí.  

Každý rok se v Česku podle informací serveru TN.cz prodá na 300 milionů plastových brček a spotřebuje se až 20 tisíc tun plastového nádobí. Podle Ministerstva životního prostředí se dnešním rozhodnutím sníží spotřeba jednorázových plastů o 1,77 miliardy kusů.

Zbylé plasty, které nebudou zakázané, budou povinně označeny příslušným logem. Jednorázové plastové nádobí je v restauracích a občerstveních již delší dobu nahrazováno papírovým.

Pro zrušení prodeje vybraných jednorázových plastových výrobků hlasovalo 113 z přítomných 117 poslanců. Čtyři poslanci se zdrželi hlasování, ostatní byli omluveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…