Platební neschopnost USA odvrácena. Biden a McCarthy oznámili dohodu

28.05.2023 7:03

Americký prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy po sobotním telefonickém jednání potvrdili, že se dohodli na navýšení dluhového stropu USA. Pokud by se tak nestalo, již 5. června by se USA zřejmě dostaly do platební neschopnosti, což by mělo dopad na celosvětovou ekonomiku.

Platební neschopnost USA odvrácena. Biden a McCarthy oznámili dohodu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

"Začátkem tohoto večera jsme s předsedou McCarthym v zásadě dosáhli dohody o rozpočtu," uvedl Biden. Dohoda je podle něj dobrou zprávou pro Američany, protože zabrání "katastrofální platební neschopnosti", která by vedla k hospodářské recesi, devastaci důchodových účtů a ztrátě milionů pracovních míst. Jak uvedla například agentura Reuters, Biden v prohlášení dále uvedl, že součástí dohody je kompromis obou stran, tedy "nikdo nedostal vše, co chce".

"Ještě máme hodně práce před sebou, ale věřím, že to je dohoda hodna amerického lidu," podotkl zase McCarthy, který také hovořil o "historickém omezení výdajů" a o tom, že se podařilo zabránit novým daním.

Limit pro zadlužení je částka, kterou schvaluje Kongres a která určuje, kolik si federální vláda může vypůjčit peněz na běžný provoz, a tedy na platby vládních účtů. Patří tam například platy státních zaměstnanců, financování armády, platby na sociální zabezpečení a státní zdravotní péči, stejně jako platby úroků ze státních dluhopisů. Desítky let bylo zvýšení tohoto limitu rutinní záležitostí, v posledních letech se z něho ale stalo politikum.

Na současný limit 31,4 bilionu dolarů (asi 690 bilionů Kč) vláda narazila už v lednu. Ministerstvo financí ale využilo mimořádných opatření, aby vláda mohla čerpat více peněz.

I když Biden vyzval obě komory, aby dohodu okamžitě schválili, například od některých republikánů zaznívá, že zablokují jakýkoliv návrh, který nebude obsahovat výrazné snižování na výdajové stránce. Progresivní demokraté zase nechtějí dohodu, která by se dotkla federálních programů proti chudobě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…