Platy u bezpečnostních sborů vzrostou o deset procent. Babiš bude hledat miliardu

02.03.2017 14:10

Členům bezpečnostních sborů by se od letošního července měly zvýšit platy o deset procent. Ministerstvo vnitra našlo ve svém rozpočtu 600 milionů korun. Další jednu miliardu, která ke zvýšení platů chybí, bude hledat ministerstvo financí. Po společném jednání to dnes oznámili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh na zvyšování platů ještě musí schválit vláda.

Platy u bezpečnostních sborů vzrostou o deset procent. Babiš bude hledat miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Řešíme tím společně historický dluh vůči bezpečnostním složkám,“ řekl po jednání Chovanec. Podle něj dohoda vyřeší problém se snížením platů u bezpečnostních sborů za vlády Petra Nečase (ODS).

Ministerstvo financí původně se zvýšením platů od letošního července nesouhlasilo a navrhovalo ho až od příštího roku. Babiš dnes uvedl, že požadavek byl oprávněný, jelikož například policie při náboru nových příslušníků nabízí velmi nízké platy. Peníze na platy by podle něj neměly jít z rozpočtové rezervy. „Musíme ty peníze najít v rozpočtu někde jinde, to je náš úkol,“ řekl Babiš.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je dnešní dohoda politiků dobrým signálem pro policisty. „Určitě to přispěje ke stabilizaci neuspokojivého stavu,“ řekl ČTK Tuhý. Podle něj se budou platy navyšovat plošně napříč celým sborem.

Tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů upravuje nařízení vlády, které ještě musí kabinet schválit. Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9700. Zvýšení platů se týká i celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …