Plukovník Foltýn: Sledovat Rusy je nutné. Nejvíc to vadí těm, kteří mají co skrývat

18.06.2023 21:05 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Podle bezpečnostního experta Otakara Foltýna nelze ignorovat hrozbu ze strany Ruska a vyjádření prezidenta Petra Pavla „o potřebě důslednějšího monitoringu ruských občanů v Evropě“ je podle něj zcela namístě. „Ani po odchodu okupačních vojsk Kreml nepřestal Českou republiku chápat jako svoji sféru vlivu,“ varuje Foltýn s tím, že „detailní monitoring občanů agresivního státu je v současné situaci bezpečnostní imperativ“.

Plukovník Foltýn: Sledovat Rusy je nutné. Nejvíc to vadí těm, kteří mají co skrývat
Foto: Reprofoto: Interview ČT24
Popisek: Otakar Foltýn

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Podle bezpečnostního experta bylo vyjádření prezidenta o potřebě důslednějšího monitoringu ruských občanů v Evropě „zcela namístě“. „Významná část z nich se netají podporou Putinovi, což v kombinaci s intenzivními aktivitami ruských tajných služeb v Evropě prostě generuje hrozbu,“ zhodnotil.

Hrozba to je podle Foltýna nemalá. „Ani po odchodu okupačních vojsk Kreml nepřestal Českou republiku chápat jako svoji sféru vlivu. Tomu odpovídala kvantita informačních operací, obrovská rezidentura jeho špionů, a nedávno dokonce i exploze skladu ve Vrběticích způsobená ruskými vojáky v činné službě,“ upozornil na ruský útok na muniční sklad v českých Vrběticích. Míní, že to „nelze ignorovat“.

„Detailní monitoring občanů agresivního státu je v současné situaci bezpečnostní imperativ,“ poznačil.

Vyjádřil se také k reakcím, jež slova českého prezidenta vzbudila v Rusku. Podle někdejšího náčelníka vojenské policie je „příznačné, že vyjádření českého prezidenta ruská propaganda okamžitě překroutila na fantasmagorii o koncentračních táborech, což vzápětí papouškuje i naci-flastencká dezinformační scéna“.

„Kdybychom se měli řídit strachem, že kremlofilní propaganda překroutí každé vyjádření demokraticky zvolených reprezentantů státu, nemohli bychom dělat nic. A to by v době nejhorší bezpečnostní situace v Evropě od konce druhé sv. války skutečně nebylo dobře,“ dodal.

Svůj příspěvek pak doplnil fotografií Petra Pavla se slovy: „Že bychom monitorovali Rusy na území EU, nejvíc vadí Rusům, co mají sakra co skrývat.“

Pavlova slova o nutnosti přísnějšího sledování Rusů Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda publikovalo ve čtvrtek. Situaci Pavel přirovnal k „přísnému dohledovému režimu“, v němž za druhé světové války žili Japonci ve Spojených státech. „To je jednoduše cena války,“ podotkl.

„Já jsem použil termín monitorování zpravodajskými službami a možná bych ho měl vysvětlit. Monitorování neznamená sledování každého jednotlivého ruského občana. Znamená to plošné sledování toho, co se v komunitě děje, a reagování na rizikové faktory chování, protože to je opatření, které má za cíl sledovat bezpečnost našich občanů,“ uvedl Pavel.

Také on zmínil ruský útok na muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, který podle českých tajných služeb měla provést ruská GRU, a vyjádřil se k ruskému označení Česka za „nikoli přátelskou“ zemi. „Je zemí, která nás označuje za svého nepřítele. Zemí, která ústy svých nejvyšších představitelů vyhrožuje ostatním zemím vojenskými údery včetně použití jaderných zbraní. Je zemí, která u nás spáchala teroristický akt. A to jsou všechno důvody, které by nás měly vést k tomu, abychom byli obezřetní k ruským občanům žijícím na našem území,“ pravil prezident.

Pavlova mluvčí na žádost RFE/RL o upřesnění výroků české hlavy státu později doplnila, že přísný dohledový režim by se neměl vztahovat na každého jednotlivého ruského občana, ale na ty, u nichž jsou „rizikové faktory“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Agent Pávek a spol, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepimo , 19.06.2023 5:34:32
Sledovat kohokoliv v demokratické společnosti , jen proto, že je jiné národnosti je pouze totalita. A co se týče Vrbětic, tak to už je opravdu k smíchu . Oni tady chtějí sledovat Ruské občany a dle jejich teorií tu běhali nejhledanější terostičtí agenti a páchali atentáty a sabotáže a nikdo je nesledoval ani neměl potuchy , že tu řádí , dle jejich teorií zločinci. Zločinci z šuplíku, kde čekali na své odhalení. Předložte důkazy a konečně vše dejte k soudu , pokud to neuděláte je to opět totalita.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …