Po Orbánovi a Německu i Itálie k Putinovi? Západ toto neuvidí rád

18.02.2022 20:26

Ruský prezident Vladimír Putin dnes po jednání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem uvedl, že se Rusko západním sankcím nevyhne a čekají jej „v každém případě“. Důvod pro sankce se dle něj najde v souvislosti s Ukrajinou či nějaký jiný. Mezitím, co se hovoří o sankcích proti Rusku, však stále více evropských státníku jezdí do Moskvy jednat o dodávkách zemního plynu. Po delegacích z Německa a z Budapešti do Kremlu zavítal italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Po Orbánovi a Německu i Itálie k Putinovi? Západ toto neuvidí rád
Foto: YouTube
Popisek: Vladimir Putin při projevu

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Putin se po tiskové konferenci s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem vyjádřil, že sankce Rusko čekají „v každém případě“. „Ať už mají důvod dnes například v souvislosti s událostmi na Ukrajině, nebo takový důvod není – najde se, protože cíl je jiný, v tomto případě je cílem zpomalit rozvoj Ruska a Běloruska,“ míní ruský prezident.

Sankční tlak je podle něj „naprosto nelegitimní“ a není ničím jiným než zavedením „nekalé konkurence“.

„Je to hrubé porušení mezinárodního práva, ale ti, kdo o tom nyní hovoří, se o něj (mezinárodní právo, pozn. red.) starají jen tehdy, když je to pro ně výhodné. Když to pro ně výhodné není, rádi zapomenou na všechny normy mezinárodního veřejného práva,“ dodal pak Putin s tím, že v tomto paradigmatu prý Moskva a Minsk žijí již mnoho let.

Podle ruského prezidenta je tak potřeba, aby se Rusko posílilo zevnitř, a to zejména ekonomicky.

Se sankcemi se dle mínění Putina potýká nejen Rusko, ale i spojenci Spojených států. „Jednoduše drží jazyk za zuby, mlčí, tolerují to. Ale nikomu se to nelíbí. Nelíbí se jim sekundární sankce a nelíbí se jim ani přímý sankční tlak,“ myslí si ruská hlava státu.

Vedle běloruského vůdce v tomto týdnu na pozadí jednání o možných sankcích proti Rusku do Moskvy zavítal i italský ministr zahraničí Luigi Di Maio. Kromě pozvání italského premiéra do Moskvy pak návštěva z ruské strany Itálii přinesla i ocenění pro Řím za jeho „umírněný postoj“ v rámci vyjadřování se k Rusku a ke krizi na Ukrajině a také přísliby týkající se ruského plynu.

Putin Itálii slíbil, že Rusko je připraveno jí v případě potřeby zvýšit dodávky této cenné suroviny.

Italský premiér Mario Draghi prostřednictvím ministra zahraničí pozvání do Moskvy za Putinem přivítal a je tak dost možné, že do Moskvy zavítá namísto Kyjeva. Právě Draghi je totiž jedním z mála vedoucích představitelů ze zemí EU, který se po vzrůstu napětí na Ukrajině nerozhodl Kyjev na znamení podpory navštívit.

Ruský plyn do Moskvy přitahuje při nynějším růstu cen energií stále více evropských státníků a Moskvu tak v úterý navštívil i německý kancléř Olaf Scholz. Putin se Scholzem se shodli na partnerství mezi oběma zeměmi, přičemž Putin označil rusko-německé energetické spojenectví za prioritu Moskvy.

Zvětšení dodávek ruského plynu v Moskvě dojednal na počátku února mezi dalšími také premiér Maďarska Viktor Orbán. Orbánova návštěva navíc přinesla připomenutí, že do Maďarska díky loňské dohodě proudí až pětkrát levnější plyn, než kolik činí současná tržní cena této komodity v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…