Po masakru v Las Vegas vyvstala otázka. Expert bije na poplach. Týká se to i nás v Česku

03.10.2017 18:05

Jsou živá vystoupení v době, kdy se na akcích střílí a probíhají bombové útoky na koncerty spolu s terorem všeho druhu bezpečné? Někteří bezpečnostní experti bijí na poplach, píše USA Today.

Po masakru v Las Vegas vyvstala otázka. Expert bije na poplach. Týká se to i nás v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Otázkou podle zpravodajského serveru USA Today je, zda by i ta nejdokonalejší bezpečnostní opatření dokázala zamezit tomu, co se stalo v Las Vegas, či průběh útoku alespoň zmírnit. Celkový počet obětí masakru ve čtvrti Strip v Las Vegas je 59 mrtvých a 527 zraněných. Podle serveru je právě toto indicií napovídající, že něco v bezpečnostním plánu pro tuto akci selhalo.  

Otázkou prý ale je, jak je to možné? Masakr přichází jen několik měsíců poté, co došlo k bombovému útoku během koncertu Ariany Grande v Manchesteru, během nějž zahynulo 23 lidí. Akce přitom měla stejného pořadatele, jako ta z masakru ve Vegas, společnost Live Nation. Byli tedy pořadatelé vhodně připraveni na krizovou situaci??

Podle Paula Wertheimera, šéfa společnosti Crowd Management Strategies, který je expertem na problematiku bezpečnosti živých vystoupení, jsou živá vystoupení z hlediska bezpečnosti velmi komplikovaná a doslova představují „bezpečnostní černou díru“. Incidenty podle něj spojuje nedostatečné krizové plánování, bezpečnost i metodika kontroly davu. Jednou z klíčových věcí jsou podle něj stojící diváci. Pokud diváci stojí tak, jak je na koncertech běžné, přispívá to podle něj chaosu, který na místě v případě nějakého druhu útoku zavládne. „Nejsou tu žádné postranní uličky, žádný jasný směr a hustota davu je vysoká. Spousta lidí se snaží odejít najednou, nemůžou najít cestu ven a zároveň tu ani není nikdo, kdo by jim ukazoval směr,“ poznamenává Wertheimer.

  • CELÝ ČLÁNEK V ANGLIČTINĚ ČTĚTE ZDE

Wertheimer následně pro USA Today rozebral záběry incidentu ve Vegas. „To, co vidíte, je, že se podium zatmí. Aldean řekne pár slov a opustí pódium. Chybí tu ale jakékoliv předem připravené oznámení, které by lidem řeklo, co mají dělat. Nikdo si nevzal mikrofon, aby něco řekl. Bylo mrtvolné ticho a nikdo nevěděl, co má dělat. Dav zůstal osamocen,“ uvádí. „Kdyby zde byl nějaký směr, nějaký evakuační plán, možná by někteří lidé stále mohli žít,“ doplnil.

Ne každý ale s Wertheimerovým názorem souhlasí. „Bolestivá věc je si uvědomit, že toto je situace, kdy útok přichází z místa, které není pod kontrolou,“ říká Victor Asal, profesor politických věd na univerzitě v Albany a expert na terorismus. „Jednou z výzev, která přichází spolu s ochranou takovéto akce, je to, že můžete udělat správně všechno, co můžete, ale ve skutečnosti zde existuje limit,“ upozorňuje. Střelec ve Vegas byl podle informací z médií od místa akce vzdálen více než 500 yardů a to v hotelu přes ulici. Kriticky se k věci vyjádřil i Mac Segal, šéf hotelové bezpečnosti v globální bezpečnostní společnosti AS Solution. Podle něj útok ve Vegas nemohl být očekáván, rozhodně tedy ne ochrankou hotelu, ve kterém se střelec ubytoval.  

„Neexistuje způsob, jak můžete předpovědět, že si nějaký chlapík půl bloku odsud zamluví hotelový pokoj a k ruce si vezme automatickou zbraň,“ tvrdí Segal. „Nemůžete místo svého koncertu uzavřít do neprůstřelné bubliny. Jediný způsob, jak takovému útoku zabránit, je zajistit útočníka přímo v hotelu,“ upřesňuje.

Podle Chrise Robinetta, šéfa další bezpečnostní firmy Prevent Advisors incident v Las Vegas přiměje pořadatele venkovních kulturních akcí, aby si dávali velký pozor na to, kde koncerty pořádají a to včetně toho, že v úvahu vezmou například i přilehlé výškové budovy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…