Po roce 1989 vláda hodila textilní průmysl přes palubu, vykládal na ČT továrník a Babišův senátor. A ohradil se proti slovům o oligarších

20.05.2015 21:36

Senátor za hnutí ANO a majitel textilní společnosti Juta, čtvrtý nejbohatší český politik Jiří Hlavatý zavítal do středečního Hyde Parku České televize. Sám se vnímá spíše jako ředitel, který pečuje nejen o zaměstnance. Z této pozice volá také po tom, aby minimální mzda vzrostla na 13 tisíc korun. Posteskl si také nad tím, že nejsme dostatečně hrdí na svou korunu, což považuje za velkou chybu. Tvrdá slova padla i o EU a uprchlících.

Po roce 1989 vláda hodila textilní průmysl přes palubu, vykládal na ČT továrník a Babišův senátor. A ohradil se proti slovům o oligarších
Foto: ANO
Popisek: Jiří Hlavatý

Vedle Andreje Babiše (ANO), Iva Valenty a Karla Schwarzenberga (TOP 09) je hlavatý čtvrtý nejbohatší politik v Česku. „Jsem sice bohatý člověk... Ale jsem si jist sám sebou, takže se ani v politice nezměním,“ prohlásil hned na úvod, jako dlouhodobě úspěšný podnikatel ví, že musí včas platit své závazky, korektně jednat s partnery a podobně. „Do politiky by měl vstoupit jen takový podnikatel, je to můj názor, který něco v životě dokázal, který má respekt zaměstnanců, který se umí starat o lidi – jako u učitele či lékaře. Tohle vidím jako hlavní přínos podnikatelů vstupujících do politiky,“ shrnul svůj pohled.

Pokud by toto vše bylo splněno, pak by podle jeho názoru mohl být post v Senátu postem spíše čestným, neplaceným.

Za minimální mzdu devět tisíc bych se styděl

Je přesvědčen o tom, že se v Česku můžeme mít lépe, a hodlá k tomu přispět. Velmi mu prý ale vadí, když se mluví o oligarchizaci české politiky. Sám sebe totiž nevnímá jako oligarchu, ale jako ředitele, který se stará o své zaměstnance a podnik. Není to přitom snadné, protože české textilní firmy čelí konkurenci z východu. Zásadní problém prý nastal už tehdy, když vláda krátce po roce 1989 vrhla textilní průmysl přes palubu. Jeho dělníci si vydělávají něco přes 24 tisíc korun.

Uznává, že zde existuje potenciál na zvyšování mezd, háček je ale v tom, že na nás na Západě stále hledí trochu skrz prsty jako na zemi z Východu. Investoři vědí, že máme vzdělané pracovité lidi, kterým ale nemusí platit tolik. To říká i s vědomím, že zaměstnancům nikdy nevyplácel minimální mzdu nyní na úrovni 9 200. „Tato minimální mzda je nedůstojná a já bych se za ni styděl,“ udeřil. Uměl by si představit minimální mzdu na úrovni třinácti tisíc korun. Podnikatelé by se měli snažit, aby byli schopni lidem platit mzdy v této výši, abychom se co nejrychleji vyrovnali vyspělým zemím.

Biopaliva, hazard a elektronická evidence tržeb

Ve vysílání došlo i na podporu biopaliv. Hlavatý v této souvislosti poukázal na to, že tato problematika souvisí s ochranou životního prostředí, ke které se hlásí celá EU, a Česká republika s tím prý mnoho neudělá. „Mně se také nelíbí pole plná řepky, ale ta biopaliva druhé generace souvisejí s dalším vývojem. Třeba pro zemědělce, pokud vím, je řepka jedna z mála plodin, na které dokážou vydělat a uživit se,“ poznamenal. Pravdou je, že Andrej Babiš byl v této věci aktivní už před vstupem do politiky, dnes ho jen nerozšiřuje. Chceme po něm snad, aby všechno prodal a vyinkasoval za to desítky miliard?“ ptal se dále Hlavatý.

Mezi firmami a státem podle Hlavatého zase není tak propastný rozdíl. I stát se musí starat o to, aby prosperoval. „A proč by stát nemohl mít na těch klíčových postech schopné manažery stejně jako firmy, položil další otázku Hlavatý. Určitá slabina tkví u našich politiků v tom, že často nemluví cizími jazyky, totéž platí o jejich asistentech. A to je problém.“

Ani jako podnikateli, ani jako politikovi se mu nelíbí ani to, jak velkou roli u výběrových řízeních hraje nejnižší cena. Kdo chce kvalitu, musí být připraven za ni také zaplatit. Ostře se staví také proti rozmachu hazardu v Česku, je prý třeba ho notně omezit, protože jeho dopady považuje za škodlivější než rozpočtové přínosy. V této souvislosti padlo i jméno senátora Iva Valenty, majitele skupiny Synot a spolumajitele ParlamentníchListů.cz. Hlavatý je přesvědčen, že by se Valenta neměl k regulaci hazardu vůbec vyjadřovat na půdě Senátu, neboť je ve střetu zájmů. Nelíbí se mu ani to, že skupina Synot rozjíždí arbitráž proti Česku. „Jsem tím překvapen“ konstatoval.

Přivítal chystané zavedení elektronické evidence tržeb, protože to ztíží pozici nepoctivým podnikatelům. „Je to krok, který určitě jde správným směrem. My nemůžeme tolerovat to, že podnikatelé utajují tržby... Čestným podnikatelům to vůbec nebude vadit. Tak jako za mnou chodí podnikatelé do senátní kanceláře, tak se všichni diví, proč proti elektronické evidenci tržeb někdo protestuje,“ poznamenal senátor.

Nemáme hrdou mentalitu, a pokud jde o kvóty pro uprchlíky

V závěru konstatoval, že by se český stát měl starat o seniory. Stejně tak by měl pečovat o českou korunu. „Já bych si jako hrdý Čech a podnikatel přál, abychom měli českou korunu co nejsilnější, ale myslím si, že s naší mentalitou na to nemáme, abychom byli hrdí na českou korunu, jak je tomu např ve Švédsku,“ zaznělo z jeho úst. Počítá tedy s tím, že časem přijmeme euro, ale když už se to musí stát, ať je to až tehdy, když na to budeme připraveni.

Ostře se vymezil také proti EU. Nelíbí se mu ani její byrokratické směrnice a ani trochu se mu nelíbí možnost přerozdělování uprchlíků z krizových oblastí. „Ti uprchlíci by museli být nějak označeni, viditelně na šatech, aby bylo jasné, kam mají směřovat,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…