Pobyty dětí v ústavech na žádost rodičů vláda možná odmítne

25.05.2019 12:39

Opětovné uzákonění možnosti takzvaných dobrovolných pobytů dětí v diagnostických ústavech vláda možná odmítne. Kabinet by měl podle podkladů pro pondělní schůzi uvést, že tyto ústavy slouží k jiným účelům, a vysloví také pochyby o ústavnosti návrhu. Zákonodárcům by měli ministři poslat k novele několika desítek poslanců ze šesti klubů v čele s lidovci záporné stanovisko. Zprávu přinesla ČTK.

Pobyty dětí v ústavech na žádost rodičů vláda možná odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu bzla například novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky

Do diagnostických ústavů by se podle předlohy opět mohly dostávat děti i na žádost rodičů. Nyní ústavní péči pro chování s poruchami nařizuje pouze soud. Rodiče nebo zákonní zástupci mohou využít jen služeb středisek výchovné péče.

„Je nelogické a nepřípustné, aby namísto navyšování počtu a kapacit středisek výchovné péče byla poptávka po službách preventivně výchovné péče řešena úpravou takzvaných dobrovolných pobytů dětí v diagnostických ústavech, které jsou ze zákona určeny k poskytování péče dětem s nařízenou ústavní výchovou a uloženou ochrannou výchovou,“ stojí v návrhu stanoviska vlády pro zákonodárce.

Z hlediska ústavnosti návrhu vládní legislativci podotkli, že diagnostické ústavy by se mohly stát místem nedobrovolného zadržování dětí, a to bez svolení soudu. Kabinet by měl navíc upozornit na to, že ústavy jsou v současnosti zcela naplněny.

Předkladatelé novely poukazují například na to, že v souvislosti se strategií začleňování roste v běžných školách podíl dětí s poruchami chování, přičemž speciálních pedagogů je podle nich nedostatek. Ve zdůvodnění zmiňují také šikanu, kyberšikanu, zvýšenou agresivitu, odmítání autorit a spolupráce. „Pedagogičtí pracovníci nemají účinné prostředky k prevenci proti uvedeným jevům, zvyšuje se neochota situaci účinně řešit,“ napsali autoři z řad KDU-ČSL, ANO, ODS, SPD, KSČM a STAN v důvodové zprávě.

Po znovuzavedení takzvaných dobrovolných pobytů v diagnostických ústavech volají i odborníci, zejména z řad vedení výchovných ústavů. Na lednové konferenci v Senátu uváděli, že by se nemuselo čekat dlouhé měsíce na rozhodnutí soudu a mohlo by se s dítětem hned začít pracovat. Vzhledem k tomu, že by nebylo nutné zapojovat sociální systém a soudy, by návrat staré praxe podle nich přinesl vedle časové úspory i úsporu finanční. Navíc by se ulehčila situace středisek výchovné péče a bylo by možné rozdělení pobytů podle osobnosti a typu problémů dětí.

Pobyty na žádost rodičů měla zrušit vládní změna zákona už před sedmi lety. Poslanci ale prosadili pětileté přechodné období, které skončilo předloni v srpnu. Ministerstvo školství se v roce 2012 snažilo o omezování rozsahu ústavní péče kvůli snížení nákladů na diagnostické ústavy.

Předkladatelé poslanecké předlohy uvádějí, že dobrovolný pobyt by byl zpoplatněnou službou. Za ubytování, stravu a kapesné by rodiče vydali 5300 korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…