Poche ministrem nebude. A Babiš nechápe, proč by kvůli tomu měla být ohrožena koalice

03.09.2018 18:21

Premiér Andrej Babiš (ANO) si nemyslí, že by svým nedělním výrokem o tom, že europoslanec ČSSD Miroslav Poche nebude ministrem zahraničí, ohrožoval vládní koalici ANO se sociální demokracií. Uvedl to dnes na dotazy novinářů s tím, že čeká na rozhodnutí ČSSD.

Poche ministrem nebude. A Babiš nechápe, proč by kvůli tomu měla být ohrožena koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

„Myslím, že si to pan (předseda ČSSD Jan) Hamáček vyřeší. Já jsem řekl nějaký názor i na základě různých vystoupení pana Pocheho, které hodnotím velice nešťastně,“ řekl Babiš. Hamáček v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že chce spor o nominaci Pocheho řešit až po říjnových komunálních a senátních volbách.

„A v čem, koalice funguje velice dobře,“ uvedl premiér na dotaz, zda svým výrokem neohrožuje funkčnost vládní koalice. Předseda vlády podotkl, že rozdíl mezi hnutím ANO a ČSSD je v tom, že v sociální demokracii o ministrech rozhoduje předsednictvo. „Pan Hamáček nemá jednoduchou situaci,“ dodal.

Poche, kterého odmítá jmenovat ministrem zahraničí prezident Miloš Zeman, nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Ministerstvo proto prozatímně řídí vicepremiér Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

„Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“ řekl v neděli Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl. Hamáček výrok odmítl komentovat, chce s premiérem ještě jednat. Poche uvedl, že uvnitř ČSSD cítí velkou podporu a že Babiš by měl respektovat koaliční smlouvu, a tím i nominace na ministry.

Poche řekl, že nechce měnit dosavadní zahraničněpolitickou orientaci Česka a nechce, aby na zahraniční politiku měla vliv komunistická strana. Rovněž odmítl, aby politika zasahovala do výběru velvyslanců, jak se to podle Pocheho stávalo v předchozí Babišově vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…