Pod pokličkou nové vlády: Babiš přesvědčil profesorku, Špidla asi ostrouhá

23.12.2013 6:50

Předseda sociální demokracie a designovaný ministerský předseda Bohuslav Sobotka třímá v rukou zřejmě úplný seznam v dohadované koalici odsouhlasených ministrů. Posvětit mu je však musí hlava státu. Té se zřejmě ne všechna jména ze zmíněného seznamu budou zamlouvat.

Pod pokličkou nové vlády: Babiš přesvědčil profesorku, Špidla asi ostrouhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Anketa

Má Zeman právo odmítnout jmenování ministra?

72%
28%
hlasovalo: 5705 lidí

Prezident republiky Miloš Zeman již před časem v Českém rozhlase řekl, že ačkoli si Martina Stropnického z Babišova hnutí ANO ve vládě představit docela dobře dovede, rozhodně ne na Ministerstvu obrany. Jenže na tomto místě právě jméno někdejšího diplomata a herce stojí v představách jednajících stranických vůdců.

Ve skutečnosti o Martina Stropnického nemusí jít. Může být jen prezidentovou pákou na designovaného předsedu vlády. Není známo, že by s poslancem Stropnickým měl prezident Zeman rozepře. Zato je jisté, že ve vládě si rozhodně nepřeje sociální demokraty Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera. Prvý je navržen na křeslo v Černínském paláci, druhý by se podle koaličních představ měl stát místopředsedou vlády pro lidská práva. O prezidentově postojích takto píše dnešní vydání deníku Mladá fronta Dnes.

Ve vyjednávání předsedy nejsilnější strany Sobotky s hlavou státu bude hrát samozřejmě důležitou roli jednota případné koalice. Bude-li stát za Bohuslavem Sobotkou „jako jeden muž“, bude mít prezident horší možnost, jak složení vlády ovlivnit. Proto se prezident Miloš Zeman snažil přesvědčit Andreje Babiše, aby pro Martina Stropnického žádal zahraniční ministerstvo, domnívá se deník.

Špidla z kola ven?

Na seznamu potenciálních ministrů však podle MF Dnes zůstává řada nejistých jmen, respektive jejich umístění. Na příklad v hnutí ANO má podporu, aby usedla do křesla ministryně spravedlnosti, poslankyně hnutí, profesorka trestního práva Helena Válková. Ta se po dlouhém rozmýšlení včera vyjádřila v kladném smyslu. Druhá část hnutí však má svého favorita: právníka Roberta Pelikána, poradce předsedy hnutí Andreje Babiše.

Dalším z míst seznamu, kde převládají otazníky, je podle MF Dnes křeslo ministra zdravotnictví. Odborníci sociální demokracie, kteří byli pro toto místo připravováni, patří k tzv. Haškovu křídlu, které je nyní v ústraní, kde si líže rány po výprasku, který mu uštědřil předseda strany s podporou hromadných sdělovacích prostředků těsně po volbách. Pravděpodobně strana nakonec vyšle Svatopluka Němečka, ředitele ostravské fakultní nemocnice.

Kupodivu další nejistota panuje v největším hájemství sociální demokracie – v oblasti sociálních věcí. Původně se na toto ministerstvo chystal Roman Sklenák, který se ovšem po vnitrostranickém pnutí stal předsedou stranických poslanců. Dalším nápadníkem o toto místo by mohl být někdejší představený odborů Jaroslav Zavadil. Naopak Vladimír Špidla, jehož jméno se v nedávné minulosti skloňovalo v souvislosti se sociálními záležitostmi i životním prostředím, je již nejspíše z kola venku, píše deník.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …