Pod vedením Hřiba se všude kreslí cyklopruhy. Pravý cíl? Z ODS vyletělo něco, co dost naštve motoristy

30.04.2022 9:38

Nový místopředseda ODS Zdeněk Zajíček se v rozhovoru pro MF Dnes zastal vlády Petra Fialy (ODS). Ta se podle něj snaží dělat především cílená, nikoliv plošná opatření.

Pod vedením Hřiba se všude kreslí cyklopruhy. Pravý cíl? Z ODS vyletělo něco, co dost naštve motoristy
Foto: ODS
Popisek: Zdeněk Zajíček

Zdeněk Zajíček rozhodně není pro ODS nevýznamnou postavou. Byl poslancem, vícekrát náměstkem na ministerstvech, je pokládán za neformálního šéfa pražské ODS.

„Je pravda, že jsem v ODS dlouho, od roku 1992. Zažil jsem jak vzestupy, tak pády. Ta zkušenost mi asi v tuto chvíli dala nějakou odvahu stát se nominantem pražského regionu. Je pravda, že jsem nikdy nestál nikde v popředí a byl vždy dvojka, která vymýšlí, tvoří, realizuje,“ sdělil Zajíček, že je pro něj vždy důležitý výsledek týmu.

Současná fialovská ODS je pro něj potvrzením, že trpělivá práce přináší výsledky. „ODS ví, kde stojí, kde jsou její základy. Její síla je v regionech, v městech a obcích. To ODS drží a to ji také zachránilo. Myslím, že si nyní stojí dobře a má možnost prokázat, že dokáže tento stát kvalitně vést a táhnout kupředu, i když ho opět přebírá v extrémně složité době,“ poznamenal dále Zajíček.

Ten hovořil také o tom, že patří mezi poradce premiéra, a proto ví, že se minulý týden diskutovaly otázky, jak v současné době zacílit pomoc těm, kteří to nejvíce potřebují, to znamená těm, na které nejcitelněji dopadne zejména zdražování cen energií. 

„Vláda v tomto směru nespí a chystá a postupně zavádí opatření, která pomohou. Ostatně na současnou krizi, vyvolanou ruskou agresí na Ukrajině, se vydalo už více než 70 miliard korun. Vláda se ale snaží, pokud to lze, dělat především cílená, nikoli plošná opatření, která zároveň nebudou roztáčet už tak velkou spirálu inflace. To je správné a odpovědné,“ zmínil Zajíček.

Závěrem se pak hovořilo také o nadcházejících komunálních volbách a o tom, jak kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda uvedl, že by chtěl v hlavním městě narovnat podmínky pro cyklisty a automobilisty. „Začali byste tedy rušit cyklistické pruhy na silnicích, které magistrát pod vedením primátora Hřiba a náměstka Scheinherra vášnivě maluje takřka všude?“ zeptal se reportér.

„Myslím, že se to pomyslné kyvadlo úplně nesmyslně vychýlilo na jednu stranu. Nejenže je to nebezpečné pro lidi, kteří na kolo sednou, ale také to snižuje průjezdnost a způsobuje dopravní komplikace. Možná to je skutečným cílem cyklopruhů, který je jen maskován za péči o cyklisty. V některých případech to totiž nedává žádnou logiku. Třeba nedaleko motolské nemocnice udělali pánové cyklopruh, ale ukázalo se, že kvůli tomu sanitky nemají kudy projet do nemocnice, protože tam stály kolony aut. Takže to pak sami po tlaku a výhradách rychle překreslili. Myslím, že by některé cyklopruhy měly být zrušeny,“ zakončil Zajíček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…