Podle Ťoka bude tendr na nového výběrčího mýtného připraven do konce roku

01.11.2015 16:57

Do konce letošního roku bude připravena soutěž na výběr provozovatele stávajícího mýtného systému po roce 2016, kdy vyprší desetiletá smlouva s firmou Kapsch. Tendr by měl být připravený i v případě, že ÚOHS zruší přidělení zakázky na poradenství pro přípravu tendru firmě Deloitte. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Podle Ťoka bude tendr na nového výběrčího mýtného připraven do konce roku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Na setkání do Pardubic přijel také ministr dopravy Dan Ťok

Zakázku bez výběru ministr firmě Deloitte přidělil podle svých slov v souladu se zákonem kvůli časové tísni, protože v běžné soutěži by nebylo možné stihnout vybrat poradce a následně i provozovatele mýtného systému tak, aby stát mohl bez přerušení vybírat mýto od začátku roku 2017. Za každý den, kdy by se mýto nevybíralo, by stát přišel o 25 milionů Kč. Maximální smluvní odměna pro Deloitte 52 milionů Kč by se tak zaplatila během dvou dnů. Zadání zakázky Deloitte napadla u ÚOHS společnost Cross Zlín, která je dodavatelem Kapsche.

Podle poslance a stínového ministra dopravy Karla Šidla (KSČM) i v současné situaci hrozí to, že ministerstvo výběr nového provozovatele nestihne. Pak by to muselo zřejmě řešit dodatkem s firmou Kapsch. Dodatek by měl minimálně zajistit snížení stávající ceny.

Tři roky v mikrovlnném systému s Kapschem, pak možná někdo jiný

Harmonogramem na přípravu tendru se měla tento týden zabývat vláda, odložila jej ale s tím, že by se jím nejdříve měla zabývat koaliční rada. Ta se sejde v pondělí.

Vybraný provozovatel bude zajišťovat výběr mýta v stávajícím mikrovlnném systému dodaném Kapschem po další tři roky. Paralelně by měla běžet technologicky neutrální soutěž na systém výběru mýta po skončení tohoto tříletého období.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy na základě desetiletého kontraktu s firmou Kapsch. V systému je zaregistrováno zhruba 830.000 kamionových palubních jednotek. Za loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun, k letošnímu červenci více než 63,5 miliardy. Z toho stát Kapschi a jeho subdodavatelům zaplatil 16,3 miliardy korun bez DPH.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …