Podle britského premiéra výsledek voleb v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v EU

26.01.2015 7:42

Vítězství krajně levicové strany SYRIZA v řeckých volbách přivítali portugalští socialisté, kteří jsou nyní v opozici. Ti v úspěchu řecké levice vidí znamení pozitivních změn v Evropě. Naopak britský premiér David Cameron varoval, že nedělní vítězství radikální levice v parlamentních volbách v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v celé Evropě. První zprávy ze světových burz hovoří v souvislosti s řeckými volbami o poklesu ceny eura, a to na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních 11 let.

Podle britského premiéra výsledek voleb v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v EU
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

"Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu napříč Evropou. To je důvod pro to, aby Británie setrvala u své (hospodářské) politiky, ochránila vlastní (ekonomickou) bezpečnost," řekl podle zahraničních agentur konzervativní premiér Cameron na Twitteru.

Prezident Francie vítězi řeckých voleb poblahopřál

Francouzský socialistický prezident François Hollande řecké vítězné levici poblahopřál. Přeje si, aby Francie a Řecko dále úzce spolupracovaly na ekonomickém růstu a stabilitě eurozóny.

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras oznámil, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu.

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann vyjádřil naději, že nová řecká vláda nebude řeckým obyvatelům slibovat něco, co nemůže od partnerů dostat a co si Řecko nemůže dovolit.

Podle vedení portugalských socialistů je výsledek řeckých voleb podnětem k pozitivním změnám v hospodářských politikách v Evropě. "Je nutné zbrzdit úsporná opatření, která nedokázala oživit ekonomiku ani ozdravit veřejné finance," uvedla opoziční strana v prohlášení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…