Podle ekonomů může vítězství Camerona přinést na trhy nejistotu

08.05.2015 17:33

Vítězství konzervativců v britských volbách bude znamenat nejistotu ve vztahu Británie k Evropské unii. Shodli se na tom ekonomové dotázaní ČTK. Lídr vítězné strany David Cameron slíbil, že v případě vítězství uspořádá referendum o setrvání Británie v EU. "Trhy tak budou čelit zvýšené míře nejistoty ohledně dalšího vztahu Británie a Evropské unie," uvedl hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Podle ekonomů může vítězství Camerona přinést na trhy nejistotu
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Poznamenal však, že trhy vítězství konzervativců přivítaly. S ohledem na výsledky Skotské národní strany také očekává, že vedle nejistoty ohledně setrvání Británie v EU bude ekonomika země čelit i nejistotě ohledně dalšího uspořádání Spojeného království, lépe řečeno o setrvání Skotska v něm.

Také hlavní ekonom Deloitte David Marek vnímá v politické rovině volební výsledky spíše jako rizikový jev než jako pozitivní. Cameron podle něj nyní bude muset splnit slib a dovést Británii k referendu o setrvání v EU, což může mít dopady pro britskou politiku i celou unii. Je to projev nejistoty ve vývoji evropské integrace, míní.

Marek poukázal i na to, že budoucí britská vláda bude muset řešit dva zásadní problémy: schodek veřejných financí a vnější nerovnováhu. Fiskální konsolidaci není možné odkládat donekonečna, poznamenal. V případě konzervativců se pak podle něj dá očekávat větší důraz na škrty ve výdajích než na zvyšování daní.

Výsledek voleb podle Kovandy snižuje míru nejistoty ohledně dalších kroků vlády, protože lze počítat s víceméně kontinuálním pokračováním dosavadní hospodářské politiky. "Neúspěch labouristů rovněž trhy vítají, jelikož nedojde na jejich programová opatření vedoucí spíše ke spoutávání ekonomiky, například tužší regulaci bankovního sektoru nebo na vyšší zdanění bohatých," uvedl.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…