Podle šéfa lidovců Klaus v projevu hovořil o prioritách KDU-ČSL

02.01.2012 22:06

Z reakce předsedy KDU-ČSL na novoroční projev prezidenta Václava Klause, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, vyplývá, že se oba politici v základních bodech shodli.

Podle šéfa lidovců Klaus v projevu hovořil o prioritách KDU-ČSL
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

"Prezident republiky správně upozornil na to, že média neposkytují dostatečný prostor těm, na které ekonomická krize dopadá nejvíce,“ uvedl v reakci na novoroční projev předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"Rodiny s dětmi, venkovské obyvatelstvo a střední třída na sobě nesou hlavní zátěž reforem i prohlubující se ekonomické recese. Obhajoba práv, řešení problémů a zájem o budoucnost právě této skupiny obyvatel byla a je pro KDU-ČSL dlouhodobou prioritou. Stejně jako prezident republiky jsem ale přesvědčen, že hlas těchto lidí je často neprávem opomíjen,“ řekl dále.

"Rovněž jsem ocenil realistickou hospodářskou predikci prezidenta Klause. I křesťanští demokraté dlouhodobě upozorňují, že je třeba provést nutné reformy, ale nikoliv pouze škrty, ale pomocí pro-růstových opatření. Těch ale bohužel současná vláda doposud mnoho nenabídla,“ uvedl závěrem předseda lidovců.

Anketa

Líbil se vám prezidentský projev?

22%
66%
hlasovalo: 3150 lidí
Prezident Václav Klaus v novoročním projevu (kompletní znění) zdůraznil, že Češi nemohou očekávat ekonomické zázraky a negativní vliv bude na nás mít budoucí recese v Evropě, na druhou stranu ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je náš stát stabilní a je na tom relativně lépe. Podle Klause je nutné pokračovat v zásadních reformních krocích a občané podle něho nemůžou vznášet nároky na více statků, než se vyprodukuje. Rovněž upozornil na atmosféru řevnivosti a nesvárů v politice a společnosti.

Největším kritikem Klausových slov se stal překvapivě expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek. Ten ParlamentnímListům.cz řekl: "Myslím, že projevy pana prezidenta a zejména ty novoroční, jsou poněkud stereotypní. Možná by bylo příznivou a příjemnou změnou, pokud by nás už až do konce svého funkčního období nezahrnoval moudrostmi ve svých novoročních projevech. Pád naší země do recese je neodvratný nejen z důvodů velkých problémů eurozóny.

Klaus ekonomiku diletantsky řídil a teď má ještě odvahu radit. Ať je raději zticha. Na hospodářský růst 2005 až 2007 byl Klausův vliv na ekonomiku minimální. Prostě jsem jej, kdy jsem byl premiérem, nepřipustil a růst HDP byl šest procent,“ prohlásil předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Zástupci vládní koalice naopak Klausův projev shodně pochválili (více názorů ZDE). "Projev pana prezidenta se mi velmi líbil. Byl státnicky realistický v popisu skutečnosti a povzbudivý a pozitivní ve východiscích,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…